Updates

Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 24 apr 16:30

Caterpillar houdt winstmarge stabiel

0 0 Leestijd ongeveer

Graafmachineproducent Caterpillar profiteert van toenemende investeringen in de mijnbouw. Dit compenseert de zwakke vraag in de bouw en energiemarkten.

Ondanks de verslechterde macro-economische omgeving deed Caterpillar in het eerste kwartaal goede zaken. De omzet steeg met 5% naar $13,5 mrd. Het bedrijfsresultaat kwam eveneens 5% hoger uit, op $2,2 mrd. De operationele winstmarge bleef daarmee stabiel op 16,4%. Onderaan de streep werd een nettowinst geboekt van $1,9 mrd, tegen $1,7 mrd in dezelfde periode van vorig jaar. Inkoop van eigen aandelen stuwde de winst per aandeel naar $3,29 (+18,3%). Daarin zit wel een belastingbate. Gecorrigeerd hiervoor steeg de winst per aandeel met 4,3% naar $2,94. Dat was beter dan verwacht.

Margedruk bouw en energie

Vanwege de belastingmeevaller is de winstverwachting verhoogd. De prognose voor de aangepaste winst per aandeel blijft echter staan op $11,75-12,75, een toename van 4,7% tot 13,6% vergeleken met 2018. Het bestuur blijft vertrouwen houden in de fundamentals van de eindmarkten. Die laten een sterk wisselend beeld zien. Zo moet het bedrijf het momenteel vooral hebben van de mijnbouw, waar de investeringen na een lange moeizame periode eindelijk weer op gang komen. De omzet steeg in deze divisie, goed voor een vijfde van de concernomzet, met 18% en ook de winstmarge maakte een flinke sprong omhoog.

In de twee grootste divisies, Bouw en Energie & Transport, ging het een stuk minder. Bij de bouw daalde de omzet door krimp in het buitenland en liep de marge terug. Ook de winstgevendheid in de energie- en transportdivisie verslechterde, op een vlakke omzet. Caterpillar kon in de kern van het bedrijf de hogere materiaal-, transport- en loonkosten maar deels compenseren door prijsstijgingen. De cijfers bevestigen mijn vermoeden dat de winstmarge in deze economische cyclus gepiekt heeft. Het aandeel noteert tegen 12 keer de verwachte recordwinst voor dit jaar en is daarmee goed aan de prijs. Ik blijf bij ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!