Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 24 apr 15:45

AkzoNobel houdt last van grondstoffeninflatie

0 0 Leestijd ongeveer

De kwartaalcijfers van AkzoNobel pakten slechter uit dan verwacht. Oplopende grondstofprijzen en aanhoudend dalende afzetvolumes remmen de winstgroei.

Verfconcern AkzoNobel heeft het eerste kwartaal afgesloten met een bedrijfsresultaat van €163 mln. Dat is een toename van 9% vergeleken met een jaar eerder. Analisten hadden echter ingezet op een winst van €181,9 mln. De omzet bleef volgens verwachting vrijwel gelijk op €2,2 mrd. Tegen constante wisselkoersen steeg de omzet met 1% en dat was te danken aan overnames. Autonoom was er geen groei. Net als vorig jaar blijven de stijgende grondstofprijzen het bedrijf parten spelen. Dankzij kostenbesparingen en prijsverhogingen kon de winst toch nog opgevoerd worden.

Volumekrimp AkzoNobel

Ook de markt zit tegen, vooral in China. De tegenwind was het sterkst voelbaar bij speciaalcoatings voor de industrie en bij lakken voor de autosector. Per saldo daalden de volumes met 7%, waarmee de afzetten al voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal teruglopen. Dit is ook terug te voeren op het beleid van AkzoNobel ( ) om marges boven volumes te stellen. Dit levert een betere productmix op en komt de winstmarges ten goede. De ebit-marge steeg dientengevolge van 8,7 naar 9,1%. Topman Thierry Vanlancker verwacht de margedoelstelling van 15% in 2020 te halen. Daarvoor moeten de kosten met nog eens €200 mln omlaag. Als de grondstoffeninflatie versnelt, zal het bedrijf de winstdoelstelling moeten loslaten of nog verder moeten snijden. Dat is op dit moment echter niet de verwachting.

De recente opleving van de Chinese economie kan het bedrijf helpen om ook de omzet weer op eigen kracht te laten toenemen. Dit is essentieel om de hoge waardering van het aandeel (k/w 20 voor 2020) te rechtvaardigen. De koers werd de voorbije maanden vooral gesteund door het terugsluizen van de opbrengst van de chemietak naar de aandeelhouders. Ruim €3,0 mrd is nog te gaan, in de vorm van het slotdividend en het inkopen van eigen aandelen. In de loop van het jaar valt de stimulans voor het aandeel weg. Desondanks blijft het koopadvies van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!