Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Analisten Stephen Hendriks, 21 apr 09:00

Waarom UBS meer verwacht van Europa dan van de VS

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen

Voor het eerst sinds jaren groeit de winst per aandeel sneller in Europa dan in de VS, verwacht UBS.

Het cijferseizoen gaat deze week ook in Europa weer van start. UBS verwacht dat het eerste kwartaal van dit jaar voor Europese bedrijven beter zal zijn dan het vierde kwartaal van 2018. De lat ligt dan ook niet zo hoog. Het vierde kwartaal van 2018 was namelijk ronduit beroerd. Europese bedrijven presteerden in dat kwartaal gemiddeld genomen veel slechter dan analisten hadden verwacht. Het was in dat opzicht zelfs het slechtste kwartaal van de afgelopen acht jaar, berekende UBS.

Hoewel de winstcijfers over het eerste kwartaal beter zullen zijn, verwacht UBS nog geen sterk herstel van de Europese bedrijven. Analisten verlaagden hun winstverwachtingen voor Europese bedrijven ook afgelopen maand, maar minder sterk dan in februari. Slechts acht van de 29 door UBS onderscheiden sectoren zagen een verhoging van de gemiddelde winstverwachting van analisten. Dat zes van acht sectoren diep-cyclisch zijn – denk aan de mijnbouwsector – vindt de bank evenwel bemoedigend.

Snellere groei

Wel gaat UBS ervan uit dat analisten hun winstverwachtingen voor dit jaar nog iets verlagen. Afgelopen oktober gingen analisten nog uit van een gemiddelde groei van de winst per aandeel van 9,6% voor Europese bedrijven in 2019. Die verwachting is inmiddels verlaagd tot 5,1%. UBS rekent zelf op 4%. Het grootste deel van neerwaartse winstbijstellingen ligt dan ook achter ons, aldus de bank. Bovendien lijken Europese bedrijven dit jaar eindelijk sneller te groeien dan Amerikaanse. Omdat de positieve effecten van de belastingverlaging in de VS wegebt, zal de groei van de winst per aandeel in de VS dit jaar vertragen tot minder dan 4%, verwacht UBS.

Opwaartse aanpassingen

De vraag is echter waar de winstgroei in Europa vandaan moet komen. Afgelopen jaar waren slechts twee sectoren goed voor drie kwart van de groei van de winst per aandeel in Europa: Energie en Banken. Dit jaar ziet UBS een wat breder gedragen winstgroei. Volgens de bank zullen negen van de 29 sectoren die jaar aan de winstgroei bijdragen.

UBS verwacht de grootste bijdrage van verzekeraars, en van de sectoren Kapitaalgoederen, Auto’s, Nutsbedrijven, Farmacie, Duurzame Consumptiegoederen en Transport. Zo worden analisten optimistischer over de winstverwachtingen van onder meer de verzekeraars ASR, Axa en NN Group. Maar ook voor de farmaceuten Roche en Sanofi, alsmede de nutsbedrijven Enel en Fortnum, lopen de winsttaxaties van analisten duidelijk op. In de transportsector vallen opwaartse aanpassingen van de winst per aandeel van Air France-KLM, Lufthansa en IAG op, constateert UBS.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!