Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Overig Karel Mercx, 19 apr 16:00

Lezersvraag: wat is MMT?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen

MMT staat voor Monetary Money Theory. De laatste tijd komt deze term steeds vaker voorbij in artikelen van Bloomberg, Barrons en The Wall Street Journal. Dit komt doordat de wereld is overladen met schulden en de wereldeconomie vertraagt.

De vraag is wat er moet gebeuren wanneer de economie in een volgende recessie glijdt. Renteverlagingen werken met de huidige extreem lage rente niet. De basis van MMT is dat een land dat zijn eigen valuta drukt, zich niet druk hoeft te maken over schulden. Ze kunnen immers de geldpers gebruiken om de rente over hun schulden te betalen. De enige reden om voorzichtig te zijn met het maken van schulden is dat de inflatie uit de hand kan lopen. De overheid geeft in een MMT-wereld geen obligaties uit aan de markt, maar geeft ze meteen aan de centrale bank die de geldpers gebruikt voor financiering. Dit klinkt bizar, maar de moraal over wat kan in de financiële wereld is duidelijk aan het verschuiven. MMT is nu net zo bizar als de voorspelling tien jaar geleden dat de ECB in 2019 de rente op 0% zou hebben staan. De slechtste plek om geld onder te brengen bij MMT is de spaarmarkt, de beste waarschijnlijk aandelen en edelmetalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!