Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Portefeuilles Karel Mercx, 18 apr 13:12

Defensieve portefeuille: exit Alcon

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen

De groeiverwachting van het Internationaal Monetair Fonds voor de wereldeconomie in 2019 is inmiddels net zo laag als in 2009 en de winstcijfers dalen. Daarom houden we flink veel cash aan.

Het belangrijkste nieuws van de afgelopen week wat dat het Internationaal Monetair Fonds voor de derde keer in zes maanden tijd de groeiverwachting heeft verlaagd. De verwachting is dat de wereldeconomie over 2019 met 3,3% zal groeien. De laatste keer dat dit percentage zo laag was, was in 2009. Onderzoeksbureau Factset berekende dat bedrijven in de S&P500 in het vierde kwartaal per saldo de winst met 4,3% zullen zien dalen. De wereldwijde leidende index S&P500 steeg tot 0,8% van de hoogste stand ooit. Beleggers putten hoop uit de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China die elk moment bekend kan worden gemaakt.

Geen onnodig risico

Het uitgangspunt van de Defensieve portefeuille is om geen onnodig risico te nemen. Wij houden daarom in dit klimaat van dalende economische groei en dalende winstcijfers 53,2% cash geld aan. Dit is genoeg om flink te profiteren als de beurzen onderuit gaan, en daarnaast is er genoeg belegd om te profiteren van stijgende beurzen. Ons doel is immers om een jaarlijks rendement te halen dat hoger is dan de spaarrente plus inflatie. Aan een paar procent per jaar hebben wij genoeg.

Het jaarrendement van de Defensieve portefeuille liep afgelopen week terug van 5,7 naar 5,2%. De belangrijkste oorzaak was dat de dollarobligaties met als onderliggende waarde de opkomende markten een stapje terug moesten doen: het rendement ging van 8,5 naar 6,6%.

De afgelopen week hebben wij Alcon verkocht (zie kader).

Rendement 2019: +5,2%

Geen plek voor lage marges
Vorige week is Alcon afgesplitst van Novartis. Wij hadden daardoor ineens een oogheelkundig bedrijf in de portefeuille. De marges van de afgesplitste divisie liggen lager dan bij het moederconcern. Hierdoor zullen de marges bij Novartis stijgen. Maar voor een business met een lagere marge is geen plek in een Defensieve portefeuille. Wij hebben daarom Alcon verkocht tegen de slotkoers van de eerste handelsdag ($58,04).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!