Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Longread Jeroen Boogaard, 17 apr 2019 14:00

Verhaal van de week: Gehate Britse beurs biedt kansen ondanks brexit

0 0 Leestijd ongeveer

Een harde breuk met de Europese Unie is voorlopig van tafel nu de brexit wederom is uitgesteld. Maar de onzekerheid blijft voortduren en dat weegt op de Britse economie en de beurs. Toch zijn er voldoende koopkansen.

De chaos rond het Britse vertrek uit de Europese Unie houdt nog steeds aan. Premier May krijgt van Brussel uitstel tot eind oktober. Daarmee is een brexit zonder deal voorlopig afgewend. De reactie op de financiële markten was lauw. Het pond bewoog nauwelijks. Zolang de onzekerheid aanhoudt, durven beleggers geen duidelijke positie in te nemen. In een enquête onder fondsmanagers wereldwijd bleek het Verenigd Koninkrijk de meest gehate regio. Volgens vermogensbeheerder Jupiter beschouwen de meeste beleggers de Britse beurs zelfs als onbelegbaar.

Grote bedrijven profiteren

Dat is nogal overdreven, want zo slecht doen Britse aandelen het niet. Over de afgelopen drie jaar zijn ze in euro’s met 10% gestegen, tegen een plus van circa 17% voor de pan-Europese Stoxx600. De Britse hoofdfondsen van de FTSE100 noteren over deze periode in ponden 20% hoger. Deze grote bedrijven halen ruwweg 70% van hun omzet in het buitenland en profiteren dus volop van het zwakke pond.

Voor ondernemingen die zich hoofdzakelijk op de binnenlandse markt richten, geldt dat valutavoordeel vanzelfsprekend veel minder. Zij lijden onder de zwakke Britse economie, want die heeft wel degelijk last van de brexit-impasse. De Bank of England verwacht een groei van slechts 1,2% in 2019 en schat de kans op een recessie  op 25%. Dit is niet alleen te wijten aan de brexit, het komt ook doordat de economie in de eurozone en China duidelijk aan vaart heeft verloren.

Britse economie gaat gebukt onder brexit-drama
Alle onzekerheid rond de brexit doet de economie van het Verenigd Koninkrijk geen goed. Vorig jaar kwam de economische groei uit op 1,4%, een flinke vertraging vergeleken met de 1,8% in 2017. In het vierde kwartaal kwam de Britse economische groei vrijwel tot stilstand en in december was er zelfs sprake van krimp. Vooral de bedrijfsinvesteringen staan onder druk. Consumentenbestedingen houden de Britse economie momenteel overeind. De consument profiteert van de historisch lage werkloosheid en een stevige loongroei van 3%. Dat is meer dan de inflatie, wat ten goede komt aan het besteedbaar inkomen.

De verdere ontwikkeling van de Britse economie hangt vooral af van de uiteindelijke vorm van de brexit. Die blijft echter vooralsnog onvoorspelbaar. Met het uitstel is de kans op nieuwe verkiezingen en vertrek van premier May een stuk groter geworden. Wellicht wordt dan Labour-leider Jeremy Corbyn de nieuwe premier. Die wil dat de Britten in de douane-unie blijven of dat er een tweede referendum wordt gehouden. Een zachte brexit dus, of helemaal geen vertrek. In dit scenario zal het ondernemersvertrouwen opveren en zal de economie waarschijnlijk weer aantrekken. De kans is dan wel aanwezig dat de Britse centrale bank de rente zal verhogen, wat weer negatief is voor de beurs.

Bij een harde brexit glijdt het pond verder weg en zou de Britse economie weleens in een recessie kunnen belanden. De gehele beurs krijgt dan uiteraard een flinke tik. Exporteurs met weinig blootstelling aan de Britse economie blijven in dit scenario vermoedelijk nog relatief goed overeind. In het geval van een zachte brexit kunnen banken, bouwers, retailers en vastgoedfondsen sterk opveren. Wat te doen? Een defensieve positionering lijkt voorlopig de beste keus voor wie blootstelling wil aan de Britse beurs. Met het onderstaande zestal nieuwe kooptips zet ik vooral in op aandelen die ongeacht de uitkomst van de brexit goed kunnen presteren.

Coats Group

Met een marktaandeel van 20% is Coats Group wereldwijd de grootste producent van industriële draden en naaigaren. De kledingindustrie vertegenwoordigt driekwart van de omzet en daar bedient het bedrijf prominente klanten als Nike, Adidas en H&M. Vooral dankzij de opkomende middenklasse in Azië neemt de vraag naar garen en draden toe. De beste groeikansen liggen echter bij hoogwaardige industriële garen voor bijvoorbeeld composieten voor de auto-industrie en luchtvaart. De omzet van deze tak groeide vorig jaar op autonome basis met 7%, tegen 3% voor de gehele groep. Het bedrijfsresultaat steeg met 21% naar £195 mln, waarmee de operationele winstmarge uitkwam op 13,8%.

Hoewel de winstgevendheid in de afgelopen jaren al sterk is verbeterd, ziet Coats ruimte om deze via kostenbesparingen verder op te trekken richting de 15%. De lage verhouding tussen nettoschuld en ebitda van 1,0 biedt ruimte voor acquisities en verdere groei van het dividend, dat vorig jaar al met 15% werd opgekrikt. Door hoger dan verwachte diverse eenmalige kosten werden de jaarcijfers negatief onthaald, maar de onderliggende trends blijven sterk. Het aandeel is bij een k/w van 13 voor volgend jaar aantrekkelijk gewaardeerd.

Informa

Over de afgelopen vijf jaar is de omzet van Informa, wetenschappelijk uitgever en organisator van congressen, vooral door overnames verdubbeld naar £2,4 mrd. De operationele winstmarge blijft tegelijkertijd op een hoog niveau van rond de 30%, wat een riante vrije kasstroom oplevert van ruim £500 mln. Deze kasstroom is ook nog eens stabiel door het hoge aandeel van terugkerende inkomsten uit abonnementen. Dit stelt Informa in staat om circa 45% van de winst uit te keren en te blijven investeren in de marktpositie. Die is vooral in de Verenigde Staten (ruim de helft van de concernomzet) aanzienlijk versterkt. Conform de strategie heeft dat tot een snellere autonome omzetgroei geleid, van nog slechts 0,7% in 2014 naar 3,7% in het afgelopen jaar. Bij een k/w van circa 14 voor 2020 komt het betere groeiprofiel nog niet tot uiting in de waardering.

Ferguson

Ferguson is ’s werelds grootste distributeur van sanitair en producten voor verwarming. Dat heeft het voormalige Wolsely te danken aan de sterke positie in de Verenigde Staten, waar het 90% van zijn operationele resultaat behaalt. Door de gunstige bouwmarkt is de groei hier al geruime tijd sterk. In de eerste helft van het lopende boekjaar (tot eind juli) kwam de autonome omzetgroei in de belangrijkste markt uit op 9,7% en voor de gehele onderneming op 6,5%. Ferguson waarschuwde echter voor een afzwakking van de autonome omzetgroei naar 3-5% in de tweede jaarhelft. Het bedrijfsresultaat zal over het gehele jaar uitkomen aan de onderkant van de analistenverwachtingen. Dat komt neer op een winstgroei van circa 5%. De Amerikaanse economie verliest aan vaart en dat merkt Ferguson direct aan de vraag op zijn eindmarkten.

Zoals het zich nu laat aanzien, gaat het echter om een tijdelijke dip. De Fed heeft een scherpe bocht gemaakt en zal de rente hoogstwaarschijnlijk dit jaar niet meer verhogen, maar eerder verlagen. Dat zal de Amerikaanse economie en de huizenmarkt ondersteunen. Ferguson is een consolidator op de nog zeer gefragmenteerde Amerikaanse markt en beschikt met een lage schuldgraad van 1,1 over diepe zakken. De sterke balans biedt ook perspectief op een nieuw aandeleninkoopprogramma. Het aandeel noteert ruim 20% onder de piek van vorig jaar en verdisconteert 13 keer de verwachte winst voor komend boekjaar. De groeivertraging is ruimschoots ingeprijsd.

Terugblik op eerdere Britse kooptips
De vijf Britse kooptips van medio vorig jaar presteerden magertjes. Drie tips deden het beter dan de MSCI UK, die vanaf 15 mei 2018 in ponden 4,3% moest inleveren. Maar twee tips deden het slechter. Vooral Domino’s Pizza Group stelde teleur, met een koersdaling van 30%. Terwijl de pizzabezorger goed blijft presteren op de Britse thuismarkt, verloopt de internationale expansie minder voorspoedig. Bij een k/w van 14 verlaag ik het advies naar ‘houden’. Associated British Foods (ABF) daalde met circa 10%. Het bedrijf houdt last van de lage suikerprijs en zag de vergelijkbare omzetgroei bij Primark vertragen. De kledingketen heeft nog veel groeimogelijkheden en ABF blijft bij een k/w van 18 koopwaardig. Reckitt Benckiser steeg met 4%. Het bedrijf sluit een lastige periode af en boekt de laatste tijd weer een betere autonome omzetgroei. Op 17 keer de winst blijft het advies ‘kopen’. Softwareproducent Sage (+6%) deed het ook redelijk. Beleggers waarderen de aangescherpte focus op clouddiensten. Op de korte termijn weegt dit echter op de winst. Het advies gaat bij een k/w van 23 naar ‘houden’. B&M Value Retail noteert 2% hoger. De omzetgroei valt tegen, maar dat komt deels door incidentele oorzaken. B&M beschikt nog over een enorm groeipotentieel en blijft bij een k/w van 17 koopwaardig.

Scapa Group

Na teleurstellende halfjaarcijfers werd Scapa Group op de beurs flink afgestraft. Uit de vorige week gepubliceerde trading update blijkt dat de omzet in de tweede jaarhelft echter weer is aangetrokken. De producent van plakband, pleisters en tape voor de gezondheidszorg en industrie boekte over het per eind maart afgesloten boekjaar zodoende nog een aardige omzetgroei van 7%, vooral dankzij herstel bij de gezondheidszorgtak. Die is dankzij enkele overnames ondertussen goed voor 43% van de omzet en richt zich steeds meer op producten met een hogere toegevoegde waarde. Dit zal tot uiting komen in een verdere margestijging. Hoewel de zwakke staat van de auto-industrie momenteel voor tegenwind zorgt bij de industriële tak, biedt de stevige groei in de gezondheidszorg voldoende compensatie. De koers noteert nog 30% onder de top van vorig jaar, en dat levert bij een bescheiden k/w van 16 een interessant instapmoment op.

Clinigen Group

Clinigen levert medicijnen en aanverwante diensten aan ziekenhuizen en dokters. Op het gebied van medicijnen voor klinisch onderzoek en ongelicenseerde medicijnen is het mondiaal marktleider. Laatstgenoemde categorie is momenteel de drijvende kracht achter de sterke groei van het bedrijf. In de eerste helft van het lopende boekjaar, tot eind juli, steeg de omzet met 25% tegen constante wisselkoersen en de ebitda met 24%. Dat was mede te danken aan overnames.

Clinigen koopt de wereldwijde rechten op van speciaalmedicijnen om de levensduur hiervan deze medicijnen te verlengen en de groei weer aan te wakkeren. Zo kocht het onlangs de exclusieve rechten van het kankermedicijn Proleukin van Novartis. Deze overname zal in het eerste volledige jaar van consolidatie minstens 25% aan de winst per aandeel toevoegen. Ik verwacht nog meer van dit soort goede deals. Biotech- en farmabedrijven concentreren zich steeds meer op de best verkopende producten en kijken daarom kritisch naar hun productlijn. Ook besteden ze de distributie van nieuwe medicijnen vaker uit. Clinigen profiteert daarvan. Voor volgend boekjaar zakt de k/w onder de 13, waarmee dit groeiaandeel te laag wordt gewaardeerd.

Ashtead Group

Vorige week besteedden we in een tipterugblik al aandacht aan Ashtead Group. Bij die gelegenheid handhaafde ik het koopadvies voor het aandeel, en dat wil ik deze week met kracht herhalen. Beleggers hebben Ashtead het afgelopen jaar namelijk behoorlijk afgewaardeerd, terwijl de winst bij een stagnerende koers flink is blijven doorgroeien. Gevolg is een veel lagere k/w van 11,5 voor het lopende boekjaar (tot eind april 2019), tegen ruim 15 een jaar geleden. Een groeivertraging op de Amerikaanse bouwmarkt is ondertussen wel in de koers verdisconteerd. De verhuurder van bouwmaterieel betrekt circa 90% van zijn operationele resultaat in de Verenigde Staten en is hier vooral afhankelijk van de utiliteitsmarkt, de woningbouw is veel minder relevant. Het is duidelijk dat de bouw in de laatste fase van de cyclus zit en dat de groei er wel uit is. Aan de andere kant zullen de bouwactiviteiten voorlopig niet teruglopen, zeker niet nu de rente waarschijnlijk niet verder wordt verhoogd. Ashtead opent veel nieuwe vestigingen en blijft actief op het overnamepad, waardoor het bedrijf veel harder groeit dan de markt. Op basis van de verwachting voor het komende boekjaar betalen beleggers nog geen 10 keer de winst, waarmee geen recht wordt gedaan aan het groeipotentieel op de lange termijn.

KERNGEGEVENS BRITSE KOOPTIPS
Omzet 2018Beurswaardewpa 2018wpa 2019koersk/w 2019div. rend.
Coats Group$1,42 mrd£1,1 mrd$0,07$0,0879,4 p13,22,10%
Ferguson$20,8 mrd£13,2 mrd$4,44$5,105.276p13,63,00%
Clinigen Group£2,43 mrd£1,3 mrd45,4p53,0p957p18,10,70%
Scapa Group£311,8 mln£730,3 mln18,0p22,0p354,5 p16,11,00%
Informa£2,4 mrd£5,6 mrd49,2p52,0p777,8p14,92,80%
Ashtead Group£3,7 mrd£9,3 mrd195,3p174,0p2029p11,71,80%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!