Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies van de dag Michiel Pekelharing, 15 apr 12:00

Groeiversnelling Fagron blijft uit

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

In het eerste kwartaal is Fagron voor omzetgroei volledig afhankelijk van Noord- en Zuid-Amerika. Na een versnelling in 2018 houdt de onderneming nu het hogere groeitempo vrij goed vast.

Fagron heeft de omzet in het eerste kwartaal met 13% zien groeien naar €123,4 mln. Die groei lag iets lager dan de 14% van eind 2018. Bijna de helft van de omzetstijging was een gevolg van de overname van Humco, vorig jaar. Het organische groeitempo kwam uit op ruim 7%.

In geografisch opzicht springt de stevige groei in Noord- en Zuid-Amerika in het oog. In het laatstgenoemde continent namen de verkopen op vergelijkbare basis met 13% toe naar €25,2 mln. Dat was voornamelijk te danken aan een stevig stijgende afzet van de eigen merkmiddelen. In de Verenigde Staten sprongen juist de groeiende verkopen van bereidingen voor apotheken eruit. De nieuwe fabriek in Wichita die het bedrijf in voorjaar 2017 opende, komt steeds beter op stoom. De Noord-Amerikaanse omzet groeide op vergelijkbare basis met 22% naar €33,0 mln.

Groei thuismarkt maakt weinig indruk

Net als in eerdere kwartalen stak de Europese groei mager af bij die aan de overkant van de oceaan. De omzet in Europa steeg met slechts 0,4% naar €63,5 mln. Het zwakke groeitempo was deels het gevolg van het tijdelijk stilleggen van een Nederlandse productiefaciliteit. Zonder dit effect was de omzetstijging op ruim 2% uitgekomen.

In een toelichting op de cijfers voorspelde topman Rafael Padilla dat het Europese groeitempo gaat toenemen. Daarvoor zet het bedrijf in op een groei bij ziekenhuizen, die het allerlei apothekersdiensten uit handen neemt. Ook liggen er goede kansen voor een nieuwe afdeling die gespecialiseerd is in het ontwikkelen van genetische testen.

Degelijk 2019

De beurskoers daalde na de cijferpublicatie met ruim 3%. Dat was meer een reactie op de koersstijging van 7% in de voorgaande dagen, dan een signaal dat de resultaten echt teleurstellen. Alles wijst erop dat Fagron afstevent op een degelijk 2019. Het zou mooi zijn als het bedrijf de Amerikaanse positie met een kleine tot middelgrote overname verder kan uitbouwen. Op basis van de groei verdient de onderneming – die ook is opgenomen in de Portefeuille NL – voorlopig op eigen kracht nog steeds een koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!