Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 13 apr 2019 11:00

HSBC ziet geen gevaar in stijgende loonkosten

0 0 Leestijd ongeveer

HSBC maakt zich geen zorgen over de invloed van hogere loonkosten op de winstmarges van bedrijven.

De loongroei versnelt langzaam maar zeker. Volgens HSBC stijgen de lonen in ontwikkelde landen dit jaar met gemiddeld 2,6%. Dat is het hoogste niveau in tien jaar tijd. Dit is een trend die door aandelenbeleggers met zorg wordt gadegeslagen. Beleggers vrezen voor dalende winstmarges als gevolg van hogere loonkosten die leiden tot een lagere groei van de winst per aandeel.

HSBC kan zich niet in deze sombere visie vinden, al zijn er wel regionale verschillen waar beleggers rekening mee moeten houden. Volgens de bank zijn loonkosten in de VS goed voor 13,1% van de omzet, tegen 15,2% voor Europa. Daardoor heeft een stijging van de loonkosten met 1% een negatief effect van 1,1 procentpunt op de groei van de winst per aandeel van Amerikaanse bedrijven. Voor Europese bedrijven is die negatieve invloed groter, 2 procentpunt, zo berekende HSBC. Dat komt omdat arbeidsintensieve sectoren een zwaardere weging hebben in de MSCI Europe Index.

Overdreven

De MSCI USA Index wordt juist gedomineerd door de technologiesector, die minder arbeidsintensief is. Bovendien werken Amerikaanse bedrijven efficiënter en zijn ze beter in staat hogere loonkosten aan consumenten door te berekenen. Sinds 2010 presteren aandelen met lage loonkosten duidelijk beter dan aandelen met hoge loonkosten, maar dat kan veranderen. Volgens HSBC zijn de zorgen over de stijging van de loongroei overdreven en zijn aandelen met hoge loonkosten nu wel erg afgewaardeerd. Bovendien kunnen hogere lonen ook leiden tot hogere consumentenbestedingen. HSBC ziet daarom goede kansen voor consumentensectoren als Voeding & Drank, Detailhandel (vooral supermarkten) en Huishoudelijke Producten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!