Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Danone

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden

Belegger van de Week: Romio Batalija

0 0 Leestijd ongeveer

Romio Batalija (18) vindt een goede mindset heel belangrijk bij beleggen. Het gaat in het leven niet alleen om geld verdienen, je hebt ook een goede mentale en fysieke gezondheid nodig.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Dat is een lang verhaal. Ik ben opgegroeid op de Parade, een rondreizend theaterfestival waar mijn ouders elkaar lang geleden hebben ontmoet. Tijdens de zomermaanden gingen we op pad. Twee jaar geleden werkte ik in de cocktailbar samen met twee jongens die zelf veel bezig waren met beleggen. Zij hadden een prima vermogen en leefden grotendeels van hun beleggingsopbrengsten. Zij hebben mij uitgelegd hoe je moet beleggen, hoewel ik er aanvankelijk niet veel van snapte. Het is belangrijk dat je gaat beleggen met een goede mindset. Het gaat niet alleen om geld, je hebt ook een goede mentale, fysieke en spirituele gezondheid nodig.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Van het geld dat ik tijdens het festival had verdiend, heb ik twee jaar geleden verschillende soorten cryptomunten gekocht en dat werd een groot succes. Ik wilde geen aandelen in olie of de wapenindustrie omdat dat een slecht karma heeft. Ik vind crypto’s een mooi idee omdat je zelf de macht hebt over het geld en de banken er niet aan te pas komen.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat was mijn investering in altcoins. Ik had mijn verdiende geld gespreid belegd in allerlei soorten cryptocurrencies. Na een half jaar waren mijn altcoins fors gestegen en heb ik ze met een fijne winst verkocht. Ze gingen vijf tot zes keer over de kop. Een ander succes is dat ik intussen veel andere mensen heb gemotiveerd om ook te gaan beleggen en betekenisvol te leven. Dat laatste levert mij geen geld op, maar ik beschouw het wel als een succes.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Mijn bitcoins zijn enorm in waarde gedaald. Ik had ze goedkoop gekocht en sta nog steeds in de plus, maar ik heb mijn grote winst destijds niet genomen. Mijn vrienden hebben mij uitgelachen omdat ik ze niet verkocht heb en zij wel, maar ik weet zeker dat de bitcoin binnen drie jaar weer helemaal terug is.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Dat ligt eraan. Als actieve belegger ben ik er maximaal vier uur per week mee bezig. Maar passief – en dan bedoel ik in mezelf beleggen – is dat continu. Sporten, gezond leven, muziek, hardlopen, plezier maken en meditatie zijn ook een vorm van investeren. Ik geloof in een oneindige kracht waardoor je heel helder gaat denken. Kranten lezen doe ik niet, ik probeer weg te blijven van het nieuws.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Tegenwoordig probeer ik te spreiden. Mijn crypto’s zijn voor de lange termijn, maar ik koop nu ook specifieke aandelen. Ik kreeg een tip van een familielid dat Canada wiet zou gaan legaliseren. Daar heb ik op ingespeeld door aandelen van Canopy Growth en Aurora Cannabis Inc. te kopen. Wiet is een genezend en geestverruimend middel, dus ik zag toekomst in deze bedrijven. “Buy the rumour, sell the news” is ook een strategie die ik toepas. Voor de korte termijn handel ik ook in verschillende pennystocks, na een koersstijging verkoop ik ze weer. Ik ben nog jong en ben niet bang om risico’s te nemen.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Beleggen heeft een stigma. Veel leeftijdsgenoten denken dat beleggen alleen iets voor rijkeluisjochies is, maar dat is absoluut niet waar. Je moet gewoon beginnen. Studenten kunnen bijvoorbeeld maximaal bijlenen en dat geld investeren op de beurs, het is zonde om die lening alleen aan bier uit te geven. Toch durven veel mensen dat risico niet te nemen.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Dat is Dan Peña, een Amerikaanse zakenman, een babyboomer uit 1945. Hij heeft extreem veel energie en zijn vermogen bedraagt zo’n $50 mrd. Hij gaat altijd maar door, zonder angst. Zo heeft hij op beren gejaagd met alleen een mes. Ik bewonder hem vooral omdat hij geen angst heeft en vanwege zijn doorzettingsvermogen.’

 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Het gaat goed en de angst voor een crisis ebt weg. Ik hoop dat er meer mensen gaan beleggen.’

 Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Er zijn oneindig veel redenen om niet te beleggen. Geld verliezen doet pijn. Ga tegen je instinct in en doe het gewoon.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!