Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 10 apr 12:00

Voor Bayer is de gifbeker bijna leeg

0 0 Leestijd ongeveer

Een rechter stuurt aan op een schikking in de Roundup-zaken van Bayer. Daaraan hangt een fors prijskaartje, dat echter verbleekt bij de beurswaarde die al is verdampt. In anticipatie op een omslag in het zeer negatieve sentiment houden we het advies tegen het licht.

Voor Bayer wordt de aandeelhoudersvergadering op 26 april een pijnlijke aangelegenheid. Topman Werner Baumann komt daar flink onder vuur te liggen voor de ongelukkig getimede overname van Monsanto. Vlak nadat het Duitse bedrijf de aankoop had afgerond, verloor het bedrijf een grote rechtszaak. De onderneming werd veroordeeld tot een boete van $250 mln en een schadevergoeding van $39 mln omdat onkruidbestrijder Roundup van Monsanto kanker veroorzaakt zou hebben. De boete werd daarna iets verlaagd, maar in maart ging ook een tweede zaak verloren. Hoewel er nog circa 11.000 Roundup-gerelateerde aanklachten liggen, is het twijfelachtig of er na de derde procedure nog meer rechtszaken gaan volgen.

De kans neemt namelijk snel toe dat er binnen niet al te lange tijd een schikking komt. Rechter Vince Chhabria heeft beide kampen begin april aangemoedigd om te kijken of ze tot een akkoord kunnen komen. Baumann heeft in november al laten vallen dat hij niet bij voorbaat afwijzend staat tegenover een schikking.

Het is lastig om te voorspellen hoe groot de schade wordt voor de onderneming. Vergelijkbare zaken (zie kader) wijzen erop dat beleggers rekening moeten houden met een bedrag van $5-10 mrd. Afgezet tegen de bijna $40 mrd aan beurswaarde die Bayer sinds augustus vorig jaar is kwijtgeraakt, is dat een redelijk beperkt bedrag.

Schikkingskosten laten zich lastig voorspellen
Volgens analistenschattingen zou Bayer $3-5 mrd kwijt aan een Roundup-schikking. Die schatting is gebaseerd op een schadevergoeding van gemiddeld $30.000 per persoon. Dat bedrag is het gemiddelde van grote class-actions die in het verleden werden gevoerd in de medische sector, onder meer tegen Merck, Medtronic en Wyeth. Het afgelopen decennium vertoonde de gemiddelde schadevergoeding echter een stijgende lijn, zodat de kans groot is dat de schikkingskosten iets hoger uitpakken. Het is overigens niet de eerste keer dat het concern een enorm bedrag aan schadevergoedingen betaalt. Bijna twintig jaar geleden keerde Bayer ruim $4 mrd uit aan gebruikers van cholesterolverlager Baycol. Dit middel had ernstige bijwerkingen en leidde zelfs tot de dood van ruim honderd gebruikers.

 

Geld vrijspelen

Een eventuele schikking doet een flinke aanslag op de financiële positie van Bayer. De schuldpositie is door de overname van Monsanto in 2018 opgelopen van $8,9 mrd naar $36,2 mrd. Via de voorgenomen verkoop van de divisie Diergeneesmiddelen kan circa $8 mrd worden vrijgespeeld. Ook enkele andere activiteiten staan in de etalage.

Het zou een heel gunstige ontwikkeling zijn als de aandacht verschuift van de rechtszaal naar de operationele gang van zaken. In het vierde kwartaal liet het bedrijf zien dat het de omzet goed op eigen kracht laat groeien. Een reorganisatie schept ruimte voor een stijgende marge, terwijl de waardering (k/w circa 10) historisch laag is. Met het oog op de groeiende kans op een schikking, verdient Bayer nu een speculatief koopadvies.

Bayer in cijfers 2019 (t)2018
Omzet€46,6 mrd€39,6 mrd
Ebit€8,3 mrd€8,3 mrd
Nettowinst€4,2 mrd€1,7 mrd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!