Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Opinie Hein Praats, 5 apr 2019 15:00

Kans op recessie neemt verder toe

0 0 Leestijd ongeveer

De groeiende voorraden bij Amerikaanse groothandelsbedrijven zorgen voor druk op de vraag naar nieuwe bestellingen bij fabrikanten. Hierdoor dalen de productievolumes en vermindert de fabrieksactiviteit. Ook vanuit handelsperspectief lijken de kansen op een recessie dus toe te nemen.

Hoewel er steeds meer alarmbellen gaan rinkelen, staat de Dow Jones Index nog altijd 10% in de plus voor dit jaar en maar zo’n 4% onder de hoogste stand ooit (26.828 punten, begin oktober vorig jaar genoteerd). En dat dus terwijl de economie wereldwijd afvlakt, vertrouwenscijfers dalen en winstverwachtingen steeds verder omlaag worden bijgesteld. Sinds vorige week kunnen we aan dit rijtje onheilspellende indicatoren ook nog eens de moeder aller alarmbellen toevoegen: de omgekeerde rentecurve in de Verenigde Staten. Daar ligt de rente voor een periode van drie maanden voor het eerst sinds 2007 weer boven de tienjaarsrente, in het verleden vaak een voorbode van economische ellende.

Uitpuilende magazijnen

Alsof dit alles nog niet genoeg is om het sein voor de beurzen op rood te zetten, beginnen ook de opslagmagazijnen van Amerikaanse bedrijven uit te puilen. In januari stegen daar namelijk de groothandelsvoorraden met 1,2% ten opzichte van december en 7,7% vergeleken met januari vorig jaar. Afgelopen december daalden bovendien de detailhandelsverkopen, ten opzichte van de maand ervoor, het hardst sinds 2009.

Met hogere voorraad- en opslagkosten die van de winstmarge snoepen, worden bedrijven niet vrolijk van overtollige voorraden. Wanneer de voorraadniveaus te hoog worden zal dan ook minder worden besteld bij fabrikanten, die daardoor op hun beurt minder zullen produceren. En dat is precies wat er gebeurt; in februari daalde voor een tweede opeenvolgende maand de Amerikaanse productie-output en bereikte de fabrieksactiviteit in de staat New York bijna een laagste punt in twee jaar tijd.

Minder transport

Met bedrijven die minder verkopen en producenten die minder produceren zullen er ook minder goederen getransporteerd hoeven te worden. En jawel, u raadt het al; het goederenvervoersvolume daalde in de VS – over de weg, per trein, door het water of via de lucht in al zijn vormen bij elkaar opgeteld – in februari op jaarbasis al voor de derde maand op rij.

Stijgende voorraden, dalende verkopen, minder productie en bijgevolg een afnemende transportbehoefte, zijn het zoveelste teken aan de wand (waarbij het saillant is dat eenzelfde patroon zichtbaar was voordat de crisis van 2008 begon). Bovenop de serie zwakkere economische cijfers en verontrustende ontwikkelingen op de rentecurve vormt dit verder bewijs van een economie die vertraagt.

Weer de helpende hand?

Kijkend naar de beurzen lijken veel beleggers, waarschijnlijk gerustgesteld door de  U-bocht die de Fed in haar verkrappend rentebeleid maakte, die zorgen echter niet te delen. Net als de vorige keer zullen centrale banken wel weer klaar staan om de helpende hand te bieden, nietwaar? Edoch, in antwoord op die vraag doen beleggers er wellicht goed aan de woorden van de adjunct-directeur van het IMF, David Lipton, eens tot zich te nemen. Die vertelde onlangs tijdens een speech in Lissabon dat de spreekwoordelijke EHBO-doos, waaruit centrale banken konden putten om de wereldeconomie uit het slop te trekken bij de laatste crisis, nu veel minder goed is gevuld om een volgende crisis te bezweren.

Gezien de enorm gezwollen balansen van centrale banken, de geringe impact op de ‘echte’ economie en eigenlijk vooral juist inflatoire gevolgen voor de beurskoersen, lijken centrale banken inderdaad nog maar weinig beleidsinstrumenten en manoeuvreerruimte over te hebben bij een volgende recessie. Des te meer verbaast mij de zelfgenoegzame houding van beleggers en blijf ik van mening dat de beurzen eerder vroeger dan later hun correctie zullen inzetten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!