Updates

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Analisten Stephen Hendriks, 30 mrt 2019 10:00

Deutsche Bank looft outperformance NIBC

0 0 Leestijd ongeveer

Deutsche Bank is dik tevreden met het eerste beursjaar van NIBC. En er zit nog meer in het vat.

De Nederlandse zakenbank NIBC staat nu ruim een jaar op de beurs. Volgens Deutsche Bank was het een succesvol eerste jaar. De beurskoers van NIBC is weliswaar wat gedaald, maar heeft wel twintig procentpunt beter gepresteerd dan de Europese banksector. Dat verrast Deutsche Bank niet.

Groeimotoren

NIBC profiteert van verschillende gunstige ontwikkelingen. Zo zullen de financieringslasten dit jaar dalen omdat de bank goedkoper op de kapitaalmarkt kan lenen. Daarnaast kan NIBC ook de rente die het betaalt op spaartegoeden nog iets terugbrengen. Dalende financieringskosten zijn de motor achter de verbeterde rentemarge van NIBC, concludeert Deutsche Bank, want de kredietverlening groeit niet snel. Maar NIBC heeft andere groeimotoren gevonden. Bijvoorbeeld op de hypotheekmarkt. NIBC verstrekt langlopende hypotheekleningen die vervolgens bij institutionele beleggers worden geplaatst. Daarmee is het krediet- en renterisico van de balans van NIBC verdwenen. Wel ontvangt de bank inkomsten uit dienstverlening over deze hypotheken, zoals het beheren van achterstallige betalingen. Deze activiteiten vragen veel minder eigen vermogen dan traditionele kredietverlening en zorgen voor terugkerende inkomsten.

Sterke kapitaalpositie

De investeringsportefeuille van de bank is een andere bron van inkomsten buiten traditionele kredietverlening. NIBC neemt deelnemingen in bedrijven en verkoopt deze later. Verkopen van deelnemingen leverde afgelopen jaar veel meer inkomsten op dan Deutsche Bank had verwacht. Wel is de deelnemingenportefeuille van NIBC daardoor kleiner geworden zodat de winstbijdrage ervan de komende jaren lager zal zijn.

Deutsche Bank ziet twee verbeterpunten bij NIBC. De kostenbasis van de bank blijkt maar lastig omlaag te brengen. Daarnaast lagen de afschrijvingen op slechte leningen afgelopen jaar hoger dan Deutsche Bank had verwacht. Voor dit jaar heeft de bank dan ook de prognose voor de stroppenpot van NIBC iets verhoogd. De kapitaalpositie van de bank is echter sterk, zelfs rekening houdend met de strengere Bazel 4-eisen. Daar profiteren ook de aandeelhouders van. Deutsche Bank verwacht dat NIBC dit jaar zo’n 60% van de winst als dividend kan uitbetalen. Dat laat nog voldoende ruimte voor inkoop van eigen aandelen. Bovendien is NIBC dusdanig winstgevend dat de bank ieder jaar de kapitaalpositie kan versterken. Op basis van de verwachte winst en dividend voor 2020 noteert NIBC tegen een koers-winstverhouding van 6,2 en een dividendrendement van ruim 10%. Deutsche Bank handhaaft dan ook het koopadvies voor NIBC bij een koersdoel van €11.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!