Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 29 mrt 2019 15:00

Fondsbeheerders in het nauw

0 0 Leestijd ongeveer

De beurskoersen van aanbieders van beleggingsfondsen staan onder druk. Dat is niet verwonderlijk want de fondsprestaties laten te wensen over en ETF’s vormen een prima alternatief. De winstmarges van de fondshuizen zijn nog hoog, maar komen meer onder druk.

Ontwrichting

Onder Angelsaksische aanbieders van beleggingsfondsen is ‘disruption’ – ontwrichtende verandering – een populair beleggingsthema. Fondsbeheerders spreken graag over de verstrekkende invloed van technologie op ‘oude’ bedrijven en over ‘disruptie’ van milieu en politiek klimaat. Er is echter nog een terrein waar ‘ontwrichtende verandering’ hoogtij viert. Namelijk dat van de fondsbeheerders zelf. In een gezamenlijk rapport schetsen zakenbank Morgan Stanley en consultant Oliver Wyman een weinig optimistisch beeld van de kernactiviteit van fondsaanbieders: het actief beheren van beleggingsfondsen met als doel de benchmark of referentie-index te verslaan. Deze activiteit komt structureel onder druk omdat beleggers massaal op goedkopere ETF’s overstappen. Beleggingsproducten die de index niet willen verslaan, zoals actieve beheerders nastreven, maar die zo nauwkeurig mogelijk het rendement van een index proberen te repliceren. Volgens de twee instituten zal de omzet uit traditioneel actief beheer in ontwikkelde landen de komende vijf jaar met een derde afnemen. Aanbieders van actief beheerde fondsen moeten bereid zijn om met lagere kosten de concurrentie aan te gaan, waarschuwen Morgan Stanley en Oliver Wyman. Dat proces is al deels op gang gekomen, blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse branchevereniging ICI. In 1997 lag de gemiddelde beheervergoeding van Amerikaanse aandelenfondsen nog op 0,99%. Afgelopen jaar was dat nog slechts 0,55%.

Geen aanbeveling

De druk op de vergoedingen wordt voor een flink deel veroorzaakt door de opkomst van ETF’s. Die hebben hun opmars niet alleen aan de lage kosten te danken. Ook de matige prestaties van de actieve fondsbeheerders speelt een rol. Dat werd weer eens bevestigd door een onderzoek van SPIVA, onderdeel van indexaanbieder Standard & Poor’s. In dit terugkerend onderzoek worden de prestaties van actief beheerde fondsen afgezet tegen het rendement van verschillende indices. De meest recente editie van dit onderzoek was opnieuw geen aanbeveling voor actief beheer. Voor het negende jaar op rij slaagde de meerderheid (64,5%) van de actief beheerde fondsen er in 2018 bijvoorbeeld niet in de voor hun relevante benchmark – de S&P500-index – te verslaan. Het is dan ook niet verwonderlijk dat beleggers steeds minder voor deze dienstverlening willen betalen. Toch is de omzet van de fondsaanbieders de afgelopen vijf jaar nog met jaarlijks gemiddeld 4% gestegen, zo berekenden Morgan Stanley en Oliver Wyman. Voor de komende drie tot vijf jaar zijn de verwachtingen echter minder positief. De twee instituten gaan uit van een daling van de jaarlijks gemiddelde omzetgroei tot slechts 1%.

Goed maken

Bijna twee jaar geleden schreef ik over de onhoudbaar hoge winstmarges van de aanbieders van beleggingsfondsen. De winstmarges zijn langer op een hoog niveau gebleven dan ik had verwacht. Maar beleggers houden twijfels en die worden nergens zo duidelijk gemaakt als in de koersen en waarderingen van de beursgenoteerde fondsbeheerders (zie grafiek). Volgens Morgan Stanley en Oliver Wyman is de koers-winstverhouding van de aandelen van de fondsbeheerders op het laagste niveau in twintig jaar tijd gekomen. Om tot de bescheiden jaarlijkse omzetgroei van 1% te komen – en de gunst van beleggers enigszins terug te winnen – moet de sector een aantal veranderingen doorvoeren, stellen de instituten.  Fondsbeheerders moeten hun expertise verschuiven naar vermogenscategorieën als opkomende landen en niet-beursgenoteerde beleggingen, zoals infrastructuur en private debt. Expertise waar beleggers wel voor willen betalen, menen Morgan Stanley en Oliver Wyman. Het is te hopen dat beleggers in deze categorieën dan wel waar voor hun geld krijgen. De fondsbeheerders hebben wel wat goed te maken. Aan de kopers van hun producten en aan hun aandeelhouders.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!