Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 28 mrt 11:00

Resultaat en proces zijn niet hetzelfde

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Het is bijna drie jaar geleden dat Louis van Gaal onvrijwillig vertrok bij de Engelse topclub Manchester United. Sindsdien probeerde BBC Sport de uitgesproken voetbaltrainer regelmatig tot een interview te verleiden. Tevergeefs.

Tot begin deze week, toen Van Gaal bereid was uitgebreid zijn verhaal te doen. Op zijn welbekende wijze blikte hij terug op het onaangename vertrek bij Manchester United. Een veel geciteerd deel van het interview. Interessanter was echter de observatie van de voormalig toptrainer over de media. De aanleiding was de spectaculaire uitzege van Ajax op Real Madrid waarover euforisch werd bericht. Volgens Van Gaal ging de overwinning in Madrid echter met het nodige geluk gepaard. In de thuiswedstrijd tegen Real Madrid speelde Ajax beter, maar verloor. ‘De media analyseren niet de wedstrijd, maar alleen de uitslag’, concludeerde Van Gaal dan ook. Een buitengewoon rake observatie, die niet alleen voor sportverslaggevers maar ook voor beleggers relevant is.

Prima resultaat

Dat bedacht ik me toen ik deze week de jaarcijfers van Enel bestudeerde. Het Italiaanse nutsbedrijf maakt deel uit van de Hoogdividendportefeuille die we eind juni vorig jaar hebben geïntroduceerd. Afgelopen maand herhaalde ik het positief advies op Enel. Sinds vorig jaar juni is het aandeel met bijna 20% gestegen, terwijl de MSCI Europe Index over die periode een licht verlies leed. Ook de timing van het koopadvies, begin februari, was goed. In de afgelopen weken is Enel bijna 10% meer waard geworden tegen een plus van nog geen 5% voor de MSCI Europe Index. Een prima resultaat. Maar hoe kwam het tot stand?

Geluk

Met mijn analyse van Enel was weinig mis. Omzet, schuld, winst en dividend ontwikkelen zich zoals verwacht. Enel doet geen gekke dingen, maar voert zijn strategie consistent uit. Maar dat is nu al jaren het geval. Dat kon bovendien niet verhinderen dat Enel tussen eind juni en eind augustus vorig jaar met bijna 11% daalde. Een eerlijke analyse laat zien dat mijn advies voor Enel vooral zo goed uitpakte omdat de Duitse en Italiaanse lange rente sinds eind oktober vorig jaar flink is gedaald. Gunstig voor ‘obligatie-achtige’ aandelen als Enel. Ook rust aan het Italiaanse begrotingsfront hielp mee. Dat alles was meer geluk dan vaardigheid. Hoe vaardigheid en geluk zich verder op de redactie van Beleggers Belangen verhouden leest u volgende week als we de eerste update van onze persoonlijke tips voor 2019 geven. Dan analyseren we niet alleen de uitslag maar ook de wedstrijd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!