Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 27 mrt 2019 16:00

Column: inspelen op de afkoelende wereldeconomie

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen week werd duidelijk dat de afkoeling van de wereldeconomie nog niet ten einde is. Het begon met de orders voor Japanse gereedschapsmachines. Deze daalden voor de achtste maand op rij; het waren er 29,3% minder dan een jaar geleden. De orders voor Japanse gereedschapsmachines vormen de leidende indicator voor de industrie.

Vrijdag was het de beurt aan Duitsland om teleur te stellen. De inkoopmanagersindex PMI kwam uit op 44,7, terwijl de verwachting 48,0 was. De kans dat het de komende tijd beter wordt bij onze oosterburen is klein. Afgelopen dinsdag bleek de export van Hong Kong op jaarbasis te krimpen met 6,9%, terwijl de verwachting een krimp van 2,4% was.

Negatief

Het zijn geen toevallige cijfers die negatief uitpakken. De wereldwijde Economic Surprise Index, die het verschil meet tussen verwachtingen van economische cijfers en de werkelijke cijfers, verloor namelijk een paar punten, tot -25,8. Sinds 4 april 2018 is deze verrassingsindex negatief. Niet eerder is de index een jaar lang negatief geweest.

Het is ook bijzonder dat de index zo lang onder de nul staat. De verrassingsindex heeft namelijk de neiging om naar nul te bewegen. Wanneer analisten te positief zijn, dan verlagen ze immers de verwachting net zo lang totdat ze weer in de buurt zitten van de werkelijke cijfers.

U-turn

De aandelenmarkten trekken zich niets aan van de afkoelende wereldeconomie. Waarschijnlijk zijn ze nog high van de U-turn van de Fed. In december zou de Fed op de automatische piloot de balans afbouwen; ook zaten er nog wat renteverhogingen voor 2019 in het vat. Inmiddels is het zeker dat de afbouw van de balans gaat stoppen in 2019. Er komen geen renteverhogingen dit jaar en er is zelfs besproken om de uitbreiding van de balans te gebruiken buiten crisissituaties om.

De obligatiemarkten staan door de afkoelende wereldeconomie en de actiever wordende centrale banken in vuur en vlam. Ten eerste is het bedrag dat uitstaat aan obligaties met een negatieve effectieve rente sinds 4 oktober opgelopen van $5,7 bln naar $10,1 bln. Ten tweede steeg afgelopen vrijdag de rente van de Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van drie maanden uit boven die van Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar.

Onrust

Ik bespeel het thema van de afkoelende wereldeconomie door alternatieve beleggingen voorbij te laten komen in de Tips van de Week en bij de redactietips, zoals long Wheaton Precious Metals, long Amerikaanse staatsobligaties, short Italiaanse staatsobligaties, long VIX en short olie. Er zal de komende maanden namelijk hoe dan ook onrust op de beurs zijn.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.