Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Hein Praats, 26 mrt 2019 12:00

Meer in het vat voor SBM Offshore

0 0 Leestijd ongeveer

SBM Offshore heeft een game changing productieconcept in handen om volop te profiteren van de toenemende vraag naar energie en de groeiende markt voor drijvende platforms bij de diepzee-oliewinning.

Met een nettowinst van $301 mln liet SBM Offshore vorig jaar solide jaarcijfers zien. Daarbij daalde de nettoschuld met ruim 12% en raakte de orderportefeuille beter gevuld van de Schiedamse oliedienstverlener, die FPSO’s (drijvende platforms voor de productie, opslag en overslag van olie en gas) ontwerpt, verhuurt en verkoopt.

Structureel

Sinds de bekendmaking van de cijfers midden februari, is het aandeel met zo’n 15% gestegen. Daarmee lijkt de initiële euforie, die vooral ontstond door de aankondiging van een 50% dividendverhoging en een aandeleninkoopprogramma ter waarde van $200 mln, van meer structurele aard. Met het terugkopen van aandelen heeft SBM er overigens geen gras over laten groeien: midden vorige week was cumulatief al 30% van het programma voltooid.

De marktomstandigheden zijn dan ook goed, waarbij vooral de stijgende olieprijs van positieve invloed is. Naar verwachting zal de vraag naar energie alleen maar toenemen door demografische (groeiende wereldpopulatie) en economische (toenemende welvaart) ontwikkelingen, wat de prijs van olie zal ondersteunen.

Revolutionair concept

Ook zal de markt voor FPSO’s de komende jaren flink groeien als gevolg van verschuivende trends in de richting van offshore-exploratie en -productie, aangedreven door afnemende onshore olie- en gasreserves. Het baanbrekende Fast4WardTM-programma dat SBM Offshore heeft ontwikkeld voor de bouw van FPSO’s, wordt daarbij door de markt gezien als een game changing innovatie. De verlaging van kosten en het verkorten van de time to market, door standaardisering van productie- en leveringsprocessen, zijn hierbij factoren die extra zullen bijdragen aan de toch al gunstige marktontwikkelingen.

Naar verwachting zal Brazilië daarbij de komende vijf jaar zo’n 30-35% van alle nieuwe orders voor zijn rekening nemen. Het is daarom des te positiever dat de Braziliaanse markt eind vorig jaar weer werd opengesteld voor SBM Offshore, na jaren te zijn geweerd als gevolg van een grote corruptiezaak waarin het bedrijf met het Zuid-Amerikaanse land was verwikkeld. Met het oog op bovengenoemde positieve tendensen blijft mijn koopadvies van kracht.

KERNCIJFERS 
20182017
Omzet$1,703 mrd$1,676 mrd
   – Lease & Operate$1,298 mrd$1,501 mrd
   – Turnkey$406 mln$175 mln
Ebitda$995 mln$596 mln
Nettowinst$301 mln– $203 mln


FPSO's vooral 'Made in China'
Van alle drijvende olie- en gasproductieplatforms in bedrijf of beschikbaar, nemen FPSO’s twee derde voor hun rekening. Daarmee zijn ze verreweg het populairste type drijvend productiesysteem.Voor de nieuwbouw van en de ombouw van tankers tot FPSO’s, is China het belangrijkste constructiecentrum; elf van de zeventien uitstaande bestellingen zijn volledig of gedeeltelijk geplaatst bij Chinese werven. Singapore staat met vier orders op de tweede plaats.Vijf van de FPSO’s die worden gebouwd zijn bestemd voor de kustwateren van Brazilië, de rest voor de offshore-wateren van Noord-Europa (drie), Guyana (twee), West-Afrika (twee) en China, Israël, Maleisië en Mexico (elk één). Voor de laatste FPSO, die in opdracht van SBM Offshore wordt gebouwd, is nog geen bestemming toegewezen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!