Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Analisten Jeff Thijssen, 26 mrt 15:00

Column: wees niet bang voor opties

0 0 Leestijd ongeveer

Een van de weinige echte zekerheden op de beurs is dat angst en onzekerheid te duur worden ingeprijsd. De verwachting van de markt dat iets gebeurt, is over het algemeen groter dan de kans dat het daadwerkelijk gebeurt.

Zo zagen we over de afgelopen dertig jaar dat de verwachte beweging van de S&P500 op ruim 80% van de dagen groter was dan de daadwerkelijke beweging.

Als belegger kunt u hier op een slimme manier van profiteren door opties te schrijven (verkopen). Wellicht gaan er nu de nodige alarmbellen bij u rinkelen. Opties schrijven heeft namelijk de naam gevaarlijk te zijn. Dat is in mijn ogen echter een misvatting, die wordt verspreid door verschillende mediakanalen en beleggingsexperts.

Niets geleerd

Ik denk dat het heel belangrijk is om kritisch te luisteren naar zulke partijen. De meeste mensen die waarschuwen voor het gebruik van opties, hebben er namelijk zelf nog nooit een geschreven. Zij raden vaker passieve beleggingen aan, zoals beleggingsfondsen of ETF’s, vanwege het gemak daarvan. Vervolgens adviseren ze u rustig te wachten, met de belofte dat er na twintig jaar een mooi rendement op u staat te wachten. Het probleem dat ik hiermee heb is dat dit mooie rendement niet kan worden gegarandeerd. En wellicht is het allergrootste probleem dat u als belegger na deze periode niets over beleggen heeft geleerd.

Ook banken en vermogensbeheerders praten u maar al te graag angst aan. Ze verspreiden de boodschap dat beleggen complex is en u het maar beter over kunt laten aan de professionals. Besef hierbij goed dat het beheren van gelden het verdienmodel is van de bank.

In ons dagelijks leven zien we de angst en onzekerheid terug in de verzekeringsbranche, waar we veel te hoge premies betalen uit angst dat we onvoldoende verzekerd zijn. Met het schrijven van opties kunnen wij de rol van verzekeraars op de beurs nabootsen: u ontvangt de premie en neemt het risico op u. En net als een verzekeraar is het belangrijk dat u geen te grote verplichtingen aangaat. Open enkel kleine posities waarvan u weet dat u in het uiterste geval kunt leveren of afnemen. Ik raad elke belegger aan om zich te verdiepen in optiematerie. Opties kunnen zorgen voor extra rendement, een lager risico en een grotere kans op succes.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!