Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Belegger van de week Harriët Verbeek, 23 mrt 09:00

Belegger van de week: Harry Nigten

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Harry Nigten (66) werd door zijn oudere broer aangestoken met het beleggersvirus. Op 15-jarige leeftijd kocht hij zijn eerste aandelen. Inmiddels is hij al vijftig jaar met veel plezier actief op de beurs.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Dat deed ik uit nieuwsgierigheid. Mijn oudste broer was een actieve belegger en door hem werd ik met het beleggersvirus aangestoken. Toen ik 15 jaar was opende ik een rekening bij een bank en kocht 10 aandelen van de Koninklijke Nederlandse Papierfabriek. Het werd geen miskleun, maar ik kan mij niet meer herinneren of ik de aandelen later met winst heb verkocht. Ik had in ieder geval de smaak te pakken. Inmiddels ben ik al vijftig jaar bezig met beleggen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Het is een leuke hobby. Ik ben geïnteresseerd in economie en volg graag het bedrijfsleven. Maar ik heb niet de wijsheid in pacht. Extreem veel geld besteed ik niet aan mijn beleggingen. Soms behaalde ik leuke winsten op de beurs, maar dat werd afgewisseld met af en toe een zeperd.’

Wat was uw grootste succes?

‘Dat zijn de personeelsopties van ING geweest die ik in 2009 kreeg. Mijn hele carrière heb ik gewerkt bij die bank, vroeger de Postcheque- en Girodienst. Toen ik de opties kreeg, stond de koers van het aandeel ING op €2,90 en de opties hadden een looptijd van tien jaar. We kwamen in de loop der jaren uit de economische crisis en de koers liep op. Vorig jaar heb ik mijn aandelenpakket ING met flinke winst verkocht. Ook de beursintroductie van Ctac in 1998 was een groot succes. Ik vroeg het maximale aantal aandelen aan en kreeg via loting ongeveer 500 aandelen toegewezen. De introductieprijs lag op ƒ21, maar bij de openingsnotering bleek dat de koers was opgelopen naar ƒ49,90. Ik heb meteen een verkooporder ingelegd.’

 Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat zijn een paar faillissementen: de ICT-bedrijven Landis en LCI Technology. Ook met Japanse warrants van Intereffekt heb ik fors verlies geleden. Dat was bij nader inzien, voor mij,  een minderwaardig product. Maar ik word er niet warm of koud van. Bij pech ga ik niet zitten mokken. Als dat zo zou zijn, had ik de verkeerde hobby gekozen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Ik schat ongeveer twee uur per dag. Ik volg de koersen op de Amsterdamse beurs en houd de koersschommelingen in de gaten. Daarnaast lees ik op internet het nieuws op IEX, de Financiële Telegraaf en af en toe het FD. Beleggers Belangen leende ik altijd van mijn broer, maar ik heb de afgelopen twee jaar meegedaan met de lezerscompetitie en heb twee keer een gratis abonnement gewonnen omdat ik bij de eerste tien eindigde.’

 Wat is uw beleggingsstijl?

‘Eigenlijk heb ik geen specifieke stijl, ik beleg vooral intuïtief op basis van wat ik lees. Ik ben geen man voor de technische analyse. Ik richt mij vooral op aandelen in de AEX en AMX en heb geen voorkeur voor een bepaalde sector. Wel vind ik BAM en Aegon leuke bedrijven, daar maak ik regelmatig ritjes mee omhoog. Meestal verkoop ik een aandeel als ik 15 tot 20% winst heb behaald, maar dat is geen gulden regel. Ook schrijf ik opties voor de premie. Het nadeel is dat ik soms de aandelen die ik  in bezit heb moet leveren, maar daar staat de premie tegenover.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Een ergernis heb ik niet echt, maar de aandacht voor de cryptomunten vind ik raar. Daar blijf ik verre van. Ik zou nog geen cent uitgeven aan de bitcoin of soortgelijke munten. De wisselende koersen zijn gevaarlijk, $1000 omhoog of omlaag is heel normaal. Bij gewone aandelen moet je al alert zijn, maar dit soort grote fluctuaties vergt constante aandacht.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Nee, die heb ik niet. Maar ik luister graag naar Kees de Kort van BNR nieuwsradio en Corné van Zeijl. Beiden zijn realistisch en hebben geen belang bij hun eigen adviezen. Vooral Van Zeijl kan simpel en goed vertellen.’

 Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Ik denk dat de index dit jaar omhoog gaat als er meer rust en duidelijkheid is over de brexit en de handelsoorlog met China. De beurzen hebben deze onzekerheden al ingecalculeerd. De bedrijfswinsten en de economische vooruitzichten zijn nog steeds goed.’

 Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Beleg alleen met geld dat je niet nodig hebt. Zeker in deze tijd, met lage spaarrentes, kan je met beleggen een aardig rendement behalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!