Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Opinie Hildo Laman, 20 mrt 16:00

Column: kop erbij houden?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

Het cijferseizoen is inmiddels achter de rug. Kort gezegd kunnen we concluderen dat het goed gaat met Amerikaanse bedrijven en dat het in Europa wat minder gaat.

Maar wat mij in deze periode vooral opviel was de grote hoeveelheid sterk negatief getinte koppen boven artikelen. Soms terecht, maar vaak ook overdreven.

Ik volg de chipsector op de voet, en zeker daar zag ik met grote regelmaat allerlei nieuwskoppen langskomen die het gevoel gaven dat de sector op sterven na dood zou zijn. Maar als ik de persberichten van de desbetreffende bedrijven vervolgens doornam, bleek het in veel gevallen wel mee te vallen.

Slecht nieuws over ASML?

Waarschijnlijk het bekendste Nederlandse aandeel in de chipsector is ASML. Het gaat al jaren bijzonder goed met dit bedrijf, en ook de toekomst ziet er rooskleurig uit. Maar bij de laatste cijferpresentatie (23 januari) kwam ik op meerdere plekken koppen tegen die de nadruk legden op een omzetdaling bij het bedrijf: ‘ASML verwacht omzetdaling’, zonder verdere informatie. Nu verwacht het bedrijf inderdaad een omzetdaling, en in die zin waren de nieuwskoppen feitelijk juist. De daling geldt echter alleen het huidige eerste kwartaal. In het persbericht staat duidelijk dat het bedrijf voor het hele jaar juist rekening houdt met groei. Goed nieuws dus. Daarbij is de omzetdaling dit kwartaal vooral te wijten aan brand bij een leverancier, een incidentele en geen structurele oorzaak dus. Geen reden voor paniek al met al.

De meeste mensen (dus ook ik) laten zich eerder verleiden tot het lezen van artikelen als er een smeuïge kop boven staat. Dat weten de media maar al te goed, en ze maken dus graag gebruik van onze sensatiezucht. Dat is op zich geen probleem, maar voor beleggers ontstaat er zo wel een valkuil: de sensationeel geformuleerde koppen kunnen een gevoel creëren dat niet strookt met de realiteit. En wie door de negatieve koppen dacht dat het beter was om ASML te verkopen heeft een behoorlijke koersstijging na de cijferpresentatie gemist. De beursdaling van eind 2018 zorgde ook voor sterk negatieve geluiden in de media. Maar beleggers die in die periode verkocht hebben, zijn daar in de meeste gevallen achteraf niet beter van geworden.

Het is bekend dat emoties en beleggen geen gelukkige combinatie zijn. We hebben nu eenmaal emoties, daar kunnen we niet veel aan doen. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Negeer de koppen, bestudeer de feiten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!