Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
image description
Portefeuilles Stephen Hendriks, 19 mrt 11:45

Pensioenportefeuille: topweek voor Europese aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Experian

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden

De Pensioenportefeuille telde afgelopen week vrijwel alleen maar plussen. De grootste winsten waren voor Europese aandelen, met een weging van bijna 30% de belangrijkste vermogenscategorie van de portefeuille.

In de afgelopen week heeft de Pensioenportefeuille ruim een procentpunt gewonnen. Daardoor bedraagt het rendement 7,3% over heel 2019 en 41,8% sinds de start. Slechts twee van de zestien portefeuilleposities – de iShares $ Corp Bond ETF en de iShares J.P. Morgan $ EM Bond UCITS ETF – daalden afgelopen week. Die dalingen waren bovendien miniem.

Daar tegenover stonden flinke winsten, vooral van Europese aandelen. De grootste stijger was de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF. Deze ETF wordt gedomineerd door de grote geïntegreerde Europese oliemaatschappijen. De weging in de ETF van Total, Royal Dutch Shell, BP en Eni is bij elkaar opgeteld bijna 68%. De olie-en gas-ETF won afgelopen week maar liefst 3,6% en over heel 2019 bedraagt het rendement 14,8% dankzij de gestegen olieprijs.

Dividendbetalers

Daarmee is de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF de best presterende positie dit jaar, op de voet gevolgd door de iShares Stoxx Europe Small 200 ETF (zie kader). Ook de winst van ruim drie procentpunt afgelopen week van het UBS Equity European Opportunity Unconstrained Fonds was opvallend.

Zeven van de zestien posities in de Pensioenportefeuille keren een dividend uit. Vijf daarvan noteerden afgelopen week ex-dividend. De iShares J.P. Morgan $ EM Bond ETF keert iedere maand uit. Daarnaast gingen afgelopen week ook de iShares Stoxx Europe Small 200 ETF, de iShares $ Corp Bond ETF, de iShares EM Dividend ETF en de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF ex-dividend. Deze ETF’s keren in de regel ieder kwartaal uit.

Verrassing!
De Citi Economic Surprise Index meet of economische data beter of slechter zijn dan de gemiddelde verwachting van economen. Voor de eurozone staat deze index op -34,1. Economische data uit de eurozone verrassen per saldo eerder negatief dan positief. Maar de index stijgt snel sinds medio januari. Dat voedt de hoop op aantrekkende groei in de eurozone, gunstig voor de kleinere Europese bedrijven. De iShares Stoxx Europe Small 200 ETF staat dit jaar dan ook al 14,6% in plus.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!