Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Opinie Ivan SNURER, 17 mrt 2019 11:30

De Dobermann-strategie met Europese aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

De rendementen van de Dobermann-strategie zijn in de VS niet verkeerd, maar hoe zit het met Europese aandelen? Dat was een veelgehoorde vraag naar aanleiding van het artikel van vorige week zondag. U vraagt, wij draaien: we namen de proef op de som.

De Dobermann-strategie borduurt voort op de alom bekende theorie van de Dogs of the Dow. Hierbij koopt u aan het begin van het beursjaar de tien aandelen met het hoogste dividendrendement uit de Dow Jones. De strategie werd begin jaren negentig populair door de klassieker Beating the Dow, een boek dat Michael B. O’Higgins samen met John Downes schreef.

Anderhalf jaar geleden zette Michael Cannivet van Silverlight Asset Management zijn Dobermann-strategie voor het eerst op schrift. In zijn tweewekelijkse column voor Forbes presenteerde hij zijn verbeterde versie van de Dogs of the Dow. Hierbij worden de aandelen niet langer geselecteerd op de hoogte van het dividend. Zijn dividendstrategie sorteert eerst de aandelen op het rendement op eigen vermogen en filtert ze vervolgens op hun free-cashflow-yield. Dat is het kengetal van de koers en de vrije kasstroom. Het tiental met de hoogste ratio wordt eruit gepikt. Trouwens, net als bij de originele Dogs of the Dow worden de aandelen na een jaar opnieuw gewikt en gewogen.

Europese Dobermann-strategie

Een veelgehoorde vraag deze week was of de Dobermann-strategie zich ook leent voor Europese aandelen. Relevante vraag: welke index neem je dan? De Dow Jones, voluit Dow Jones Industrial Average geheten, telt dertig eenheden. De Eurostoxx50 biedt, zoals de naam al doet vermoeden, onderdak aan vijftig Europese aandelen, die niet allemaal dividend betalen. De aandelen uit de Eurostoxx Select Dividend 30 doen dat wel. Daarnaast telt deze dividendindex net als de Dow Jones dertig eenheden.

Wie de Dobermann-strategie met Europese dividendaandelen wil nabootsen, begint zijn historische simulatie noodgedwongen pas in het jaar 2005. De inception date (jargon voor startdatum) van de Eurostoxx Select Dividend 30 is immers 31 december 2004. Wanneer je het rendement van de Dobermann-strategie narekent, dan kom je tot een samengesteld jaarrendement van 9,1%. Dat is zes procentpunt beter dan de Eurostoxx50. De Europese hoofdindex schraapte tussen 2005 en 2018 op jaarbasis een rendement van 3,1% bijeen. Maar eigenlijk moet je het rendement vergelijken met de opbrengst van de dividendindex. De gemiddelde opbrengst van de Eurostoxx Select Dividend 30 komt in de periode 2005-2018 uit op 3,4%. Dat komt neer op een extra rendement van 5,7 procentpunt.

Proef op de som

Aangezien de Dobermann-strategie een verbeterde versie is, vergelijken we de rendementen met de originele variant van de Dogs of the Dow. De proefopstelling bestaat uit een dubbeltest. Hierbij wordt de opbrengst van de Dogs of the Dow-strategie gesimuleerd aan de hand van de dividendindex en op basis van de Europese hoofdindex.

Om bij deze laatste te beginnen, het jaarrendement van de originele Dogs-strategie met de indexleden van de Eurostoxx50 komt uit op 5,2%. De Dobermann-strategie doet het dus beter dan het origineel. Maar de theorie van de Dogs of the Dow kan men ook loslaten op de aandelen uit de dividendindex. En ja, ook dan blijkt dat de Dogs met een jaarrendement van 6,6% het onderspit delven tegen de Dobermannen.

Wie o wie

Tot slot, maar daarom niet minder belangrijk: de Europese aandelen die voldoen aan de eisen van de Dobermann-strategie. Dit overzicht is gebaseerd op de indexleden van de Eurostoxx Select Dividend 30. Aan de linkerkant van de tabel vindt u de Dobermann-aandelen per 31 december 2018. Omdat de ranking tussen ultimo 2018 en de stand op 6 maart 2019 minimaal verschilt en de Eurostoxx Select Dividend 30 als index minder bekend is, somt de rechterkant de aandelen met het hoogste dividendrendement op. Dit zijn de dividendaandelen die volgens de originele theorie van de Dogs of the Dow de voorkeur genieten.

Dobermann-strategie

En tot slot de visualisatie van de jaarrendementen:

Dobermann-strategie

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!