Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 13 mrt 16:00

Column: ING ziet er aantrekkelijk uit

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Afgelopen vrijdag verraste de voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi de wereld met een nieuw stimuleringsplan. De geldpers staat pas twee maanden stil en blijkbaar kan de Europese economie nog steeds niet zonder de hulp van de ECB.

Het nieuwe plan is om in september 2019 te beginnen met een derde ronde LTRO. De letters staan voor Long-Term Refinancing Operations. Dit zijn leningen waarvan de rente een stuk lager ligt dan de marktrente. In 2011 en 2012 leenden Europese banken via deze manier voor meer dan €1 bln bij de ECB. Een ding is de komende jaren duidelijk: het zal voor banken geen probleem zijn om zichzelf te financieren.

De euro reageerde zoals verwacht. In een paar uur na bekendmaking van het nieuwe stimuleringsplan ging de verhouding tussen de euro en de dollar van 1,1320 naar 1,1177. Meer geld het systeem in pompen zorgt immers voor meer euro’s en daardoor een waardedaling van een individuele euro.

Onverwachte reactie

Een onverwachte reactie kwam van de dertig grootste Europese banken. De index van deze banken stond 24 uur na de aankondiging van Draghi 6,24 % lager. In het verleden spoten aandelen altijd omhoog op het moment dat de centrale bank te hulp kwam.

De waarderingen van Europese banken zijn al jaren aan het dalen. Neem ING. De grootste Nederlandse bank heeft een koers-winstverhouding van 8 en het dividendrendement is 6,4%. Het is een van de aandelen die ik in de gaten aan het houden ben voor in de portefeuille. Ik stap er niet blind in, want goedkope aandelen kunnen altijd nog goedkoper worden.

Duitse economie

De belangrijkste trend die ik gekeerd wil zien is de snelste afkoeling van de wereldeconomie in twaalf jaar tijd. Ik zou in dit verband stabilisatie van de Duitse economie toejuichen. De Duitse industriële productie krimpt met 3,3%. Tijdens het dieptepunt van de eurocrisis was dit 2,8%. Of anders wil ik graag betere cijfers van andere exportmachten, zoals China, Zuid-Korea of Japan. Betere wereldhandelscijfers: ook akkoord! Misschien ga ik al overstag als de Citigroup Economic World Surprise Index (zie column vorige week) de nul heeft bereikt. Dit zou betekenen dat analisten niet meer verrast zijn over de afkoeling van de wereldeconomie. Sinds 6 april 2018 zijn de economische cijfers keer op keer slechter dan verwacht. Waarbij de grootste afwijking tussen werkelijkheid en verwachting in de afgelopen twee weken optrad.

Ik denk dat de wereldwijde aandelen in een bearmarkt zitten en dat de huidige twee topmaanden voor aandelen alleen maar een herstelrally vormen, waarna weer nieuwe dieptepunten zullen worden opgezocht. Ik wacht dus nog even met het opnemen van ING in mijn portefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!