Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Winstprimeur voor Pharming

0 0 Leestijd ongeveer

Biotechnologiebedrijf Pharming heeft in 2018 voor het eerst in de geschiedenis winst geboekt. Beleggers waren al vooruitgelopen op goede cijfers en reageerden teleurgesteld op het uitblijven van overname-interesse.

Pharming heeft vorig jaar een verlies van €76,2 mln omgebogen naar een winst van €25,0 mln, oftewel €0,04 per aandeel. Het positieve nettoresultaat komt niet als een verrassing. De keuze om de verkopen van HAE-middel Ruconest in eigen hand te nemen, betalen zich al anderhalf jaar uit. Daaraan hangt echter wel een prijskaartje. In 2016 betaalde Pharming $60 mln aan Amerikaanse ex-partner Valeant en onlangs maakte het een mijlpaalbetaling van €17,5 mln over. Als de verkopen rond of boven het huidige niveau liggen, komt daar in de komende jaren nog €40 mln bij. Daarvoor heeft het bedrijf echter voldoende ruimte, dankzij de kaspositie van €81,5 mln (2017: €60,0 mln).

Groei in Europa

De snelle omzetgroei die zich aanvankelijk aftekende na de transactie met Valeant, vlakt echter af. De productverkopen van €36,7 mln in het vierde kwartaal lagen ongeveer op hetzelfde niveau als in de voorgaande drie maanden. Ten opzichte van dezelfde periode van 2017 kwam de omzetgroei op 12%. Een groot deel van die groei is te danken aan de Europese thuismarkt, waar het bedrijf de marketing van Ruconest ook naar zich heeft toegetrokken. In de Verenigde Staten moet het concern opboksten tegen grote concurrenten zoals Takeda, dat vorig jaar Shire inlijfde. Dit bedrijf brengt sinds kort een middel op de markt om HAE-aanvallen te voorkomen.

Meer ijzers in het vuur

De onderneming heeft echter ook middelen tegen de ziekte van Pompe en van Fabry in de pijplijn. Het gaat echter nog jaren duren voordat er mogelijk groen licht komt voor marktintroductie. Voorlopig wordt de beurskoers deels bepaald door de groei van Ruconest en deels de positie van Pharming als mogelijke overnamekandidaat. Topman Sijmen de Vries vertelde dat hij beleggers meteen op de hoogte stelt als er interessante toenaderingen zijn. Die opmerking wijst erop dat er momenteel niets speelt. Ondanks de goede resultaten viel de beurskoers donderdag 7 maart met ruim 3% terug. Beleggers waren met een koersstijging van ruim 20% in de tweede helft van februari al vooruitgelopen op meevallende winstcijfers. Aangezien de rek nog niet uit de groei van de Ruconest-verkopen is, blijft het houdadvies van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!