Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Tip Terugblik Jaap Barendregt, 4 mrt 2019 11:30

Tipterugblik: winst AB InBev onder druk door interest en hedges

0 0 Leestijd ongeveer

De grootste bierproducent ter wereld doet het operationeel redelijk, maar staat er financieel zwak voor.

Een jaar geleden tipte ik AB Inbev. De bierbrouwer had voor het eerst in jaren weer groei gerapporteerd in het aantal verkochte hectoliters en leek dat structureel te kunnen volhouden. Dat laatste is gelukt, maar de stijging is in 2018 beperkt gebleven tot 0,3%. Dat is teleurstellend, zeker in vergelijking met Heineken, dat in 2018 een volumegroei van 4,0% wist te behalen. Door de teleurstellende volumegroei en de last van de grote schulden heb ik in oktober besloten het advies omlaag te brengen naar ‘houden’.

Een sterk punt van AB InBev is dat de opbrengst per verkochte hectoliter bier mede door een andere productmix (meer premium- en craftbier) goed blijft stijgen, in 2018 met 4,5%. De brouwer werkt ook kostenefficiënt, met schaaleffecten doordat het bedrijf groot is in een paar landen. Met de overname van SABMiller zijn bovendien grote synergie-effecten (margestijging) te bereiken. Het operationeel resultaat steeg door de hogere omzet en margestijging met 7,9% tot $22,1 mrd.

Nettowinst toch onder druk

Hogere interestlasten door hogere schuld na de overname en verlies op hedgeposities in het kader van loonbetaling in aandelen drukken echter zwaar. De nettowinst daalde van $9,2 mrd  in 2017 naar $5,7 mrd. Zonder bijzonder posten ging de winst van $8 mrd naar $6,8 mrd. Bij deze cijfers vind ik ‘houden’ zelfs een gewaagd advies. Ik ga daarom bij een k/w van 16,9 naar ‘verkopen’.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.