Updates

Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jaap Barendregt, 4 mrt 14:22

IMCD groeit ook in 2019 gewoon door

0 0 Leestijd ongeveer

Chemicaliëngroothandel IMCD kende in 2018 weer hoge groeicijfers, die echter wel voor een belangrijk deel al in de aandelenkoers waren verwerkt. Ook 2019 is beloftevol.

IMCD beleefde een goed 2018. Het bedrijf is distributeur van specialistische chemicaliën voor bijvoorbeeld verf-, voeding- en farma- en cosmeticaproducten. De omzet steeg met 25%, naar €2,38 mrd. Daarvan kwam 10 procentpunt van autonome groei en -3 procentpunt van wisselkoersveranderingen. Maar liefst 18 procentpunt werd veroorzaakt door overnames. Acquisities spelen een belangrijke rol in de strategie van het bedrijf.

Het belang van acquisities voor IMCD

IMCD is als tussenpersoon gespecialiseerd in het overbrengen van veelal kleine hoeveelheden chemicaliën van gespecialiseerde leveranciers naar gespecialiseerde afnemers. De leveranciers laten IMCD deze logistieke processen uitvoeren. Daarbij maakt het bedrijf op zijn beurt weer vaak gebruik van derden als transporteur. Hoe groter het ‘adressenbestand’ van IMCD, hoe aantrekkelijker het voor producenten wordt om de diensten van de logistieke tussenpersoon te gebruiken. Overigens, ook voor de afnemers is het aantrekkelijk om hun vraag zoveel mogelijk via één leverancier te laten lopen. Om als tussenschakel aantrekkelijk te zijn, is het daarom gewenst dat IMCD een goede spreiding van activiteiten heeft over de wereld. Om die reden worden regelmatig overnames gepleegd. De laatste jaren zijn de grote acquisities geconcentreerd in Noord-Amerika.

Resultaten en advies

De overgenomen Amerikaanse bedrijven kenden een veel lagere operationele marge dan de bestaande activiteiten. Met margeverbeteringsacties en veranderingen in de productmix wist de onderneming dit effect te neutraliseren. Dat is sterk. De algehele operationele marge (ebita) bleef met 8,5% even hoog als in 2017. Op het Amerikaanse continent, dat nu 34% van de omzet uitmaakt, was nog wel sprake van een daling, van 7,9% (in 2017) naar 7,5%. Het operationeel resultaat steeg echter, vooral door de overnames, met 25% tot €202 mln. De nettowinst nam met 30% toe, naar €100 mln.

De op zich mooie groeicijfers waren wel volgens verwachting van de markt. Ik vind IMCD een aantrekkelijk aandeel en verwacht voor 2019 opnieuw een groei-jaar.  Bij een k/w van 23,1 ga ik echter niet verder dan een houdadvies. 

Jaarcijfers
In € mln20182017
Omzet23791907
Operationeel resultaat (ebita)202162
Nettowinst10077

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!