Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Overig Ivan Snurer, 3 mrt 2019 11:00

Pas op voor de Dobermann-strategie

0 0 Leestijd ongeveer

De theorie van de Dogs of the Dow is de simpelste dividendstrategie ter wereld. De update daarvan, de Dobermann-strategie, is een betere manier om uit de toonaangevende Dow Jones-index kansrijke dividendaandelen te selecteren.

De klassieke Dogs of the Dow-theorie veronderstelt dat aandelen met de hoogste dividendrendementen in het nieuwe beursjaar bovengemiddeld goed presteren. En inderdaad, simpel is niet altijd dom. Bij de Dow Jones-index gaat de mechanische selectietechniek van de dividendstrategie verrassend vaak op. Maar ja, onder Amerikaanse bedrijven leeft een rijke traditie om het dividend niet te korten. En aangezien de Dow Jones drijft op bedrijven met een betrouwbaar dividend, is de kans dat zij hierop concessies doen als het even tegenzit klein.

Spelregels van de Dogs of the Dow

De spelregels van de Dogs of the Dow-theorie zijn uitermate eenvoudig:

  1. Selecteer bij de jaarwisseling de tien aandelen met het hoogste dividendrendement
  2. Houdt de aandelen bij tot aan de volgende jaarwisseling en herbegin

Maar soms is simpel wel dom. De aandelen van General Electric legden in 2018 een lange lijdensweg af. Door de snoekduik van 56,6% verloor het bedrijf $90 miljard aan marktwaarde. Tussentijds steeg het dividendrendement nog boven het niveau van 4% uit. Dat was echter voordat het kwartaaldividend tot 1 cent werd teruggebracht. Niettemin was het dividendrendement van 2,75% eind 2017 voldoende om als Dog te worden gekwalificeerd. De indexbeheerders van Dow Jones wisselden medio 2018 noodgedwongen de aandelen van General Electric voor Walgreens Boots Alliance in.

Het dividendrendement is een belangrijke maatstaf om aandelen te selecteren, maar het kan ook zijn doel voorbijschieten. Dat gebeurt al snel met bedrijven die verlies maken of te lage cashflows hebben. Om terug te komen op General Electric: het alarmlicht van de free cashflow knipperde al twee jaar en het negatieve rendement op eigen vermogen waarschuwde drie jaar geleden al een eerste keer voor dreigend onheil.

De Dobermann-strategie

Het totaalrendement van de klassieke hondsaandelen van de Dow Jones was in 2018 vlees noch vis. Geef toe, bij een opbrengst van 0,06% kan men bezwaarlijk spreken van winst, maar van verlies ook niet. Het is ieder geval beter dan het totaalrendement van de Dow Jones, dat 3,5% negatief was. De Dobermann-aandelen hadden vorig jaar evenwel een opbrengst van 6,5%. Dat is tien procentpunt beter dan de index. De Dobermann-strategie outperformde ook met ruim zes procentpunten de klassieke variant van de Dogs of the Dow.

Dobermann

Wie een blik werpt op de jaarrendementen vanaf de millenniumwisseling, ziet dat Dobermannen niet alleen blaffen. De opbrengst van de Dobermann-strategie door de jaren heen dubbel zo hoog is als bij de Dow Jones en de originele dogs.

Het vergt wat meer rekenwerk, maar de spelregels van de Dobermann-strategie zijn ook gemakkelijk te volgen:

  1. Rangschik de aandelen uit de Dow Jones op het rendement op eigen vermogen
  2. Rangschik vervolgens de top-20 op de free-cashflow yield – dat is de ratio van koers en FCF
  3. Haal de top-10 eruit – dat zijn de Dobermann-aandelen
  4. Hou de aandelen een jaar lang bij en herbegin

De Dobermann-aandelen van 2019

Het toeval wil dat bij de selectie van 2019 Walgreen Boots bij de Dobermann-aandelen de plaats van General Electric inneemt. An sich is dit geen verrassing, want de indexbeheerders van de Dow Jones kijken niet alleen naar het handelsvolume of de marktkapitalisatie, zij nemen ook kwalitatieve aspecten mee in hun overweging. Dat is ook een van de redenen waarom indexmutaties bij de Dow Jones een zeldzaamheid zijn.

Dobermann

De Dobermann-strategie werd ontwikkeld door Michael Cannivet. Hij is de directeur van Silverlight Asset Management. De naam van de dividendstrategie is ontleend aan de fokker van het Duitse hondenras. Karl Fiedrich Louis Dobermann inde eind 1800 aan huis belastingen. Ter bescherming had hij  een agressieve en betrouwbare hond nodig. Uiteindelijk werd dat een kruising van de Rottweiler, de Duitse Pinscher en de Manchester Terriër. Dobermannen hebben nogal de neiging om de alfa-hond te spelen, om de leiding in huis te nemen. In de financiële wereld daarentegen staat de Griekse letter alfa symbool voor superieur rendement.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!