Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Overig Menno van Hoven, 28 feb 2019 14:30

Tip dividend: Koerstik biedt kans

0 0 Leestijd ongeveer

Het aandeel van dividendkampioen Coca-Cola kreeg een harde klap na cijfers. Met een dividendrendement van 3,5% is het koopwaardig voor de geduldige belegger die zich vooral richt op extra inkomen.

Als dividendbelegger kun je eigenlijk niet om het aandeel Coca-Cola (ticker: KO) heen. In mijn presentaties over de dividendportefeuille komt het aandeel van de frisdrankgigant steevast voorbij, mede omdat er zoveel historische informatie over het bedrijf beschikbaar is.

Na de beursgang in 1919 volgde in 1920 de eerste dividenduitkering door Coca-Cola. Grootaandeelhouder is al jarenlang Warren Buffett, die in 1985 voor het eerst instapte en vandaag de dag via Berkshire Hathway een belang van 9,4% heeft. De 400 miljoen aandelen van Buffett zijn jaarlijks goed voor een inkomen van liefst $624 mln. Dat is bijna het dubbele van tien jaar geleden.

Coca-Cola verhoogt als Dividend Aristocrat namelijk al 56 jaar op rij het dividend. In 2018 kwam er ruim 5% bij en ook de komende jaren lijkt een hogere uitkering een zekerheidje. Met een dividendrendement van 3,5% is het aandeel daarmee interessant voor inkomensbeleggers.

Omzetgroei

Coca-Cola, dat hard werkt om minder afhankelijk te worden van gesuikerde frisdranken, wist in 2018 – met uitzondering van de VS, waar een harde concurrentiestrijd wordt gevoerd met dividendportefeuille-aandeel PepsiCo – in alle regio’s een organische omzetgroei te realiseren.

Opkomende markten zijn essentieel, met in 2018 een organische groei van 11% in Latijns-Amerika, 7% in het Midden-Oosten en Afrika en ook 7% in Europa. Alleen in de belangrijke thuismarkt (37% van totaal) was de omzet vlak.

Stempel

Voor 2019 rekent Coca-Cola op een organische groei van 4%. Het negatieve wisselkoerseffect drukt wel een zware stempel op de resultaten van Coca-Cola, dat om die reden teleurstelde met zijn outlook. Onderliggend is er echter weinig reden tot zorg en (valuta)herstel lijkt een kwestie van tijd.

Dat laatste zien we ook terug in de gemiddelde analistenconsensus: die toont geen enkel verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!