Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Michiel Pekelharing, 27 feb 15:22

Bayer kijkt vooruit

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Bayer heeft een lastig jaar met juridische tegenvallers toch vrij goed afgesloten. Het inpassen van Monsanto en een reorganisatie maken de weg vrij voor nieuwe groei in 2019.

De omzet van Bayer is in het vierde kwartaal met 29% gestegen naar €11,1 mrd. Die stijging was voor een groot deel het gevolg van de overname van Monsanto. Op vergelijkbare basis kwam de omzetstijging op 6% uit. De ebitda voor eenmalige posten schoot dankzij kostenbesparingen met 16% omhoog naar €2,1 mrd. Onderaan de streep sloeg een winst van €148 mln echter om in een verlies van €3,9 mrd. Dat was volledig te wijten aan afschrijvingen van €3,3 mrd op enkele consumentenmerken die in de etalage staan en kosten voor het sluiten van een medicijnfabriek. Over heel 2018 kwam de omzet uit op €39,6 mrd (vergelijkbare groei: +5%) en de ebitda op €9,5 mrd (+3%). De cijfers lagen iets boven verwachting en dat geldt ook voor de nettoschuldpositie (€35,7 mrd), die sneller terugloopt dan gepland.

Juridische strijd

Bij de cijferpublicatie ging de aandacht ook deels uit naar de juridische strijd over onkruidbestrijder glyfosaat. Vorig jaar werd het bedrijf veroordeeld tot het betalen van miljoenen dollars aan boete en schadevergoeding, omdat het middel van het vorig jaar ingelijfde Monsanto kanker zou kunnen veroorzaken. Topman Werner Baumann benadrukte dat hiervoor geen enkel wetenschappelijk bewijs is. Hij kondigde aan dat hij bereid is om tot de hoogste rechtbank door te procederen. Het aantal mensen dat zich heeft aangesloten bij massaclaims, steeg in het vierde kwartaal met 1.900 tot 11.200.

Risicofactor

Hoewel de juridische strijd nog jarenlang een risicofactor blijft vormen bij Bayer, zijn de operationele ontwikkelingen vooralsnog gunstig. Monsanto draagt bij aan de resultaatgroei en dat geldt na dit jaar ook voor de reorganisatie die het chemiebedrijf doorvoert. De goede gang van zaken kwam woensdagochtend al tot uitdrukking in een koersstijging van ruim 4%. In afwachting van bewijs dat het concern de eigen doelen kan halen en meer duidelijkheid over de rechtszaken, blijft het houdadvies echter van kracht. Binnen de sector kunnen beleggers beter kijken naar branchegenoot BASF, dat de bodem inmiddels heeft bereikt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!