Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Opinie Hein Praats, 26 feb 15:00

Strijd VS-China nog niet gestreden

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Beleggers reageerden begin deze week verheugd op Trump’s beslissing om het opleggen van hogere handelstarieven aan China uit te stellen. Dit betekent echter niet dat de economische vijandigheden en onderliggende spanning tussen de twee grootmachten daarmee plotsklaps zijn verdwenen.

Hoewel Trump tweette dat er ‘substantiële vooruitgang’ was geboekt in de onderhandelingen over de handelsgeschillen tussen de VS en China, liet hij later doorschemeren dat er nog steeds een lange weg te gaan is. Niettemin schoten aandelenbeurzen wereldwijd omhoog en handelden op nieuwe hoogtepunten voor het jaar. Beleggers hadden hun mening over het nieuws dus snel geformuleerd; optimistisch en veelbelovend.

Slag om de arm

Toch zou een slag om de arm verstandig zijn. Waar een eventuele ontmoeting tussen de ambtgenoten Trump en Xi Jinping sowieso nog afhangt van de progressie die in de onderhandelingen moet worden geboekt, is er ook nog geen datum geprikt. Bovendien is interne verdeeldheid ontstaan tussen president Trump en handelsgezant Robert Lighthizer; waar Trump nu een softere benadering predikt – met in zijn achterhoofd de positieve invloed op de beurzen als graadmeter voor zijn succes -, staat zijn voornaamste onderhandelaar juist bekend om zijn (nog altijd) harde houding tegenover China.

Machtstrijd

En dan nog; mocht er in de nabije toekomst een deal worden gesloten, dan zal er spanning blijven bestaan over de uitvoering en handhaving van afspraken. Vooral op het gebied van technologie en cyberveiligheid. Niet voor niets uitte de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, kort na Trump’s tweet zijn zorgen over digitale veiligheid bij het uitrollen van 5G-netwerken in Europa door het Chinese Huawei. Dat is tekenend voor de strijd om technologische (en economische) macht die zal blijven voortwoeden tussen de VS en China.

Ik denk dan ook dat beleggers niet te vroeg moeten juichen met ‘slechts’ een uitstel van de deadline van hogere tarieven, hoe hoopvol ook. Bovendien lopen er andere beren op de weg. Met economische groeiramingen die omlaag worden bijgesteld, bedrijfswinstverwachtingen die dalen en de Baltic Dry Index die als indicator voor de wereldhandel sinds begin augustus met zo’n 65% is gedaald, zijn er genoeg signalen waarover beleggers zich druk zouden kunnen en moeten maken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!