Updates

Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden

Actueel advies

2018 was kanteljaar voor Fugro

0 0 Leestijd ongeveer

Fugro heeft vorig jaar een fors hogere omzet in de boeken gezet. Hoewel onder de streep nog een verlies werd genoteerd, was de bodemonderzoeker operationeel wel winstgevend.

De omzet van Fugro steeg vorig jaar op vergelijkbare basis met meer dan 19% naar €1,65 mrd. Het bedrijfsresultaat (ebit exclusief eenmalige items) kwam uit op €13,1 mln. In 2017 was dat nog een verlies van €32,1 mln. Onder de streep resteerde echter nog een nettoverlies van €51,1 mln, wat wel een flinke verbetering was ten opzichte van -€159,9 mln een jaar eerder. Fugro’s orderboek voor de komende twaalf maanden steeg in 2018 op vergelijkbare basis met 11,6%. In 2017 daalde het aantal orders nog met 7,3%.

Profiteren van herstel

In een toelichting op de jaarcijfers sprak ceo Mark Heine over 2018 als het jaar van de ommekeer in Fugro’s resultaten. In het eerste kwartaal liet Fugro dan ook voor het eerst na twaalf kwartalen van omzetdaling een omzetstijging zien. De daarop volgende negen maanden kon het bedrijf die positieve lijn doortrekken. Volgens Heine wist Fugro met zijn leidende positie in de markt goed te profiteren van het geleidelijke herstel in de olie- en gasindustrie en de aanhoudende groei in de offshore windsector. Daarmee werden volgens de topman de tegenvallende resultaten bij de divisie Seabed grotendeels gecompenseerd.

Outlook

Kijkend naar de toekomst refereerde Heine bij zijn outlook naar de strategische update die Fugro tijdens de capital markets day afgelopen november naar buiten bracht. Toen meldde de bodemonderzoeker voor de periode 2021-2023 te streven naar een rendement op het geïnvesteerd vermogen van 10% tot 15%, een vrije kasstroom van 4% tot 7% en een omzet van €2 mrd tot €2,5 mrd. Dat alles zou moeten resulteren in verdere afbouw van de schulden en een schuldratio van minder dan 1,5 (vergeleken met 2,2 in 2018).

Aandeelhouders reageerden aanvankelijk nog enthousiast op de hogere omzetcijfers; het aandeel opende gistermorgen 6% hoger. In de loop van de ochtend verlegden beleggers hun focus echter naar het lager dan verwachte bedrijfsresultaat en werd zelfs even een koersverlies van 4% aangetikt. Niettemin handhaaf ik mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!