Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Tipterugblik: Cognex

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipten wij Cognex, waarna het advies om uiteenlopende redenen meermaals neerwaarts is bijgesteld. Inclusief dividend kwam het jaarrendement uit op 3,1%.

Cognex tipten wij een jaar geleden op een koers van $53,71 voor beleggers die wilden inspelen op de verwachte groei van robotica in komende jaren. Het Amerikaanse bedrijf produceert sensoren en camera’s die ervoor zorgen dat machines dingen kunnen herkennen en beoordelen, ook wel ‘machine vision’ genoemd. In deze markt is Cognex marktleider.

Nadat het bedrijf een paar maanden later met tegenvallende verwachtingen voor heel 2018 kwam, verlaagden wij op 4 mei ons advies naar ‘houden’. Op dat moment stond de koers ruim 12% lager (op $47,17) ten opzichte van ons koopadvies.

In de maanden daarop liep de koers op tot een voorlopig hoogtepunt van $59,18 op 24 september. Deze koersstijging van meer dan 25% was voor ons aanleiding om op 27 september het advies voor Cognex te verlagen naar ‘verkopen’.

Vierdekwartaalcijfers

Slechts een paar weken later stond de koers ruim 26% lager op $43,66 en in de weken daarna was de koers zeer volatiel. De derdekwartaalcijfers van Cognex voldeden weliswaar aan de verwachtingen, maar het bedrijf waarschuwde nogmaals dat klanten de uitgaven verlaagden. Cognex bevestigde deze ontwikkeling opnieuw bij de presentatie van de vierdekwartaalcijfers op 14 februari. De omzet steeg op jaarbasis met 5,7% tot $193,3 mln en de aangepaste winst per aandeel verbeterde van $0,24 naar $0,26. Over heel 2018 steeg de omzet van Cognex met 5% tot $806 mln, maar de aangepaste winst per aandeel daalde met 7% tot $1,13 en de brutowinstmarge nam met 1,2 procentpunt af tot 74,4%. Het bedrijf verwacht dat de omzet over het eerste kwartaal van 2019 tussen $165-175 mln zal liggen, in lijn met de omzet die in dezelfde periode vorig jaar werd geboekt.

Koerssprong

Ondanks de terughoudendheid van Cognex voor 2019 is de koers van het aandeel de afgelopen weken flink opgelopen en staat deze rond hetzelfde niveau als een jaar geleden, ten tijde van ons koopadvies. In de tussentijd heeft Cognex eind oktober zijn kwartaaldividend verhoogd van $0,045 naar $0,05 en tegelijkertijd een aandeleninkoopprogramma ter waarde van $200 mln gestart. De tip van vorig jaar leverde inclusief dividend uiteindelijk een rendement van 3,1% op.

Sectorgenoot ISRA Vision werd recent nog door ons werd opgemerkt als een kans voor beleggers om te beleggen in deze groeisector tegen een redelijke prijs. Op langere termijn zien wij voor Cognex eveneens groeipotentieel, maar vanwege de sterk opgelopen koers handhaven wij voorlopig ons verkoopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!