Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Analisten Christian Slagter-Koster, 24 feb 10:00

Prijzen beleggers in Europa een recessie in?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Uit recente macro-economische data van Eurostat kwam naar voren dat de groei van het bbp van de eurozone in het vierde kwartaal van 2018 slechts 0,2% bedroeg. Op jaarbasis bedroeg de groei van het bbp 1,2%, tegenover 2,8% een jaar eerder. Daarnaast blijven belangrijke indicatoren zoals de inkoopmanagersindex dalen.

Alhoewel de groei wordt geraakt door tijdelijke factoren, zorgt dit zwakke momentum volgens Schroders voor onrust en angst, wat uiteindelijk kan leiden tot een recessie. De vermogensbeheerder is van mening dat dit is terug te zien op de financiële markten.

Europese cyclische aandelen presteerden in het tweede halfjaar van 2018 circa 20% slechter dan defensieve aandelen. Volgens Schroders impliceert dit een significante economische vertraging of recessie. Op basis van eigen onderzoek naar de cyclische sectoren concludeert de vermogensbeheerder dat fabrikanten van auto’s en halfgeleider, alsmede banken gewaardeerd zijn op het meest negatieve scenario. Met name de Duitse autobranche heeft flink geleden onder de nieuwe strengere emissieregels. De autoverkopen over heel 2018 vielen uiteindelijk 33% lager uit dan eerder werd verwacht op basis van de verkoopcijfers over het eerste halfjaar van 2018. Ook toeleveranciers aan de autobranche merken de negatieve effecten. Inmiddels lijken autofabrikanten zich wel weer enigszins te herstellen.

Recessie is al verdisconteerd

Schroders concludeert dat risicovolle activa duidelijk niet geliefd zijn bij beleggers. De vermogensbeheerder denkt echter dat een recessie al is verdisconteerd in de prijs van Europese aandelen. Schroders vindt met name de DAX-index relatief goedkoop. De huidige waardering van Duitse aandelen laat zien dat beleggers rekening houden met een zeer negatief scenario, waarvan de uitkomst nog slechter is dan de wereldwijde financiële crisis en de Europese schuldencrisis.

Schroders verwacht niet dat Duitsland of de eurozone dit jaar in een recessie belandt en is daarom positiever over Europese risicovolle activa dan de markt. Maar ondanks de aantrekkelijke waarderingen verwacht Schroders dat beleggers de komende periode voorzichtig blijven. Zij letten doorgaans vooral op een katalysator, of op berichten die wijzen op een herstel. Economen verwachten gemiddeld dat de huidige tegenwind voor de economie in de loop van dit jaar zal afzwakken. Voor beleggers blijft het een kwestie van eerst zien, dan geloven voordat ze hun blik weer richten op Europa. Wanneer dit gebeurt, zullen Europese risicovolle activa beter kunnen presteren dan de markt als geheel, denkt Schroders.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!