Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Blog Michiel Pekelharing, 23 feb 11:00

Nabeurs: Champagne? Nee, Bordeaux

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Er is goed nieuws voor vermogende beleggers die wat verder kijken dan de gebruikelijke categorieën zoals aandelen en obligaties. Château Lafite Rothschild veilt binnenkort exclusieve flessen uit eigen kelder. Maar hoe goed renderen exclusieve wijn en andere luxebeleggingen eigenlijk?

Zakenblad Barrons berichtte deze week dat verzamelaars de kans krijgen om te bieden op zeldzame wijnen uit de kelder van het exclusieve Château Lafite Rothschild. Bij het Amerikaanse veilinghuis Zachys gaan op 30 maart 692 kavels onder de hamer. Het pronkstuk is een fles Château Lafite Rothschild 1868, die mogelijk $20.000 oplevert. Het is bepaald niet de eerste keer dat er veel geld neergeteld wordt voor zeldzame luxeobjecten. Vorig jaar betaalde een verzamelaar op een veiling bijvoorbeeld $48,4 mln voor een Ferrari 250 GTO uit 1962. Daarmee is die auto zelf meer waard dan zijn gewicht in goud. Tien jaar geleden lag de veilingprijs van dit model nog op circa $10 mln. Het is dan ook geen wonder dat zogeheten investments of passion steeds meer een plek in de schijnwerpers krijgen. Maar loont het ook de moeite om je geld in passiebeleggingen te stoppen in plaats van in aandelen?

Exclusieve wijn, klassieke auto’s en zeldzame postzegels

De Zwitserse zakenbank Credit Suisse zocht voor het jaarboek 2018 uit wat een belegging in zaken zoals klassieke auto’s, juwelen, boeken, wijn en zeldzame postzegels op de lange termijn had opgeleverd. De uitkomst liegt er niet om. Wie in 1900 $1000 in kunst investeerde, had de (voor inflatie gecorrigeerde) waarde van die collectie in de periode tot 2017 zien oplopen tot circa $9000. Voor postzegels was dat $20.000, voor exclusieve wijn $65.000 en voor klassieke auto’s maar liefst $242.000. Dat laatste komt neer op een reëel rendement van gemiddeld bijna 5% per jaar. Op zich niet verkeerd, maar een gespreide aandelenbelegging had met een jaarrendement van 5,2% gegroeid naar $387.000. Aandelen leveren dus toch het meeste op! Er zijn echter andere, belangrijkere redenen om voorzichtig te zijn met passiebeleggingen, namelijk transactiekosten, liquiditeit en transparantie.

 

 

Transactiekosten van 25%

Effectenorders die je via smartphone of computer inlegt, worden binnen een fractie van een seconde uitgevoerd. Daarvoor betaal je meestal een vergoeding van een paar euro en een bescheiden percentage van de orderomvang. Dat steekt extreem gunstig af bij de voorwaarden die veilinghuizen zoals Sotheby’s en Christie’s hanteren. Daar betaalt de verkoper een vergoeding die oploopt tot 10% van de waarde. Kopers moeten vaak 25% van het verkoopbedrag neertellen. Bovendien is bij voorbaat niet zeker dat een object verkocht wordt, terwijl de uiteindelijke prijs al helemaal onbekend is. Ook in dit opzicht is de aandelenhandel dankzij de inzichtelijke orderboeken met bied- en laatkoersen een verademing. Het belangrijkste voordeel van aandelen is echter dat je dankzij kwartaalupdates, jaarverslagen en strenge toezichthouders goede toegang hebt tot betrouwbare informatie.

Oplichtalarm

Bij passiebeleggingen is betrouwbare informatie vaak ver te zoeken. Bij objecten met een heel hoge waarde, zoals een kostbaar schilderij of een zeldzame Ferrari, doet het veilinghuis er alles aan om de echtheid te garanderen. Ook bij de veiling van Château Lafite Rothschild hoeven kopers zich geen zorgen te maken dat ze met zure wijn blijven zitten. Er zijn helaas volop voorbeelden van oplichters die met mooie websites en fraaie brochures proberen om beleggers veel te veel laten betalen voor wijn, whisky of andere exclusieve beleggingen. Wie toch graag een deel van zijn geld in alternatieve beleggingen stopt, kan maar beter kiezen voor zaken waar hij plezier uit haalt. Een fles wijn of een fraai schilderij is vooral een goede investering, als je er even graag zelf van geniet dan dat je deze met winst zou doorverkopen. Voor vermogensopbouw en -behoud kan je beter vertrouwen op de traditionele assetmix.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!