Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Belegger van de week Harriët Verbeek, 23 feb 09:00

Belegger van de Week: Jasper Janssen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Jasper Janssen (19) wil zo snel mogelijk financieel onafhankelijk worden. De student Bedrijfskunde wil het geld voor hem laten werken. Hij begon al op 14-jarige leeftijd met beleggen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ik had geld over en als je het op de bank laat staan, heb je er niets aan door de lage rente. Als je gaat beleggen verdien je geld, zonder er iets voor te doen. Ik ben altijd gefascineerd geweest door geld. Toen ik 14 jaar was ben ik met beleggen begonnen. Mijn opa heeft me geholpen omdat ik te jong was om zelf te mogen beleggen. Mijn eerste aankoop betrof Rabobank-certificaten, een soort obligaties, ze keren ongeveer 5% uit.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Omdat ik nog steeds geld over houd. Ik heb een baan in de verkoop en ik geef geen geld uit aan onnodige dingen. Daarnaast leen ik voor mijn studie maximaal en dat geld investeer ik ook volledig in de beurs. De rente op studieleningen is 0%, dus het rendement daarboven is winst. Natuurlijk loop ik een zeker risico, maar ik vind dat je dat moet doen om uiteindelijk een sterker persoon te worden.’

Wat was uw grootste succes?

‘Ik heb een aantal mooie successen gehad. Mijn aandelen Heineken heb ik vorig jaar verkocht na een flinke koersstijging. Ook de waarde van mijn aandelen Sligro is behoorlijk omhoog gegaan en mijn Rabobank-certificaten zorgen voor periodieke inkomsten. Maar ik kijk vooral naar de lange termijn. Ik ben nog jong en heb nog vele jaren als  belegger voor de boeg.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Op cryptovaluta’s heb ik veel verloren. Het was een bubble en het leek mij beter om ze met verlies te verkopen.’

 Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Dat is afhankelijk van wat ik te doen heb. Ik kijk één keer per dag op mijn mobiel naar de koersen en soms tussendoor nog een keer als ik in de trein zit. Mijn focus ligt op de lange termijn, dus ik hoef niet per se elke dag met het nieuws bezig te zijn. Ik wil vooral leren van beleggers met veel ervaring. Bijvoorbeeld van Warren Buffett, hij begon al op jonge leeftijd en zijn aanpak is heel succesvol. Ik wil leren van de dingen die hij heeft gedaan.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Ik hanteer een aantal strategieën. Zoals ik al zei, beleg ik voor de lange termijn. En uit onderzoek is gebleken dat aandelen die het in december slecht doen, in januari vaak omhoog gaan, daar maak ik ook gebruik van. Ik spreid mijn aandelenportefeuille over verschillende branches, maar bedrijven in de food-sector spreken mij het meest aan: Ahold, Unilever, en het eerdergenoemde Heineken en Sligro. Ook penny stocks doen het vaak goed, maar je moet wel het juiste bedrijf selecteren. Voordat ik een aandeel koop, verdiep ik mij dus goed in het bedrijf.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Ik erger me als de koersen dalen. Ik ben redelijk geduldig, maar als ik veel verlies op de beurs ben ik wel een beetje pissig. Maar je hoort mij niet klagen. Je moet fouten maken om te leren. Als het resultaat onder de streep positief is, ben ik op dit moment tevreden.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Dat is een heel aantal, ik bewonder zowel beleggers als ceo’s van grote bedrijven. Warren Buffett, Bill Gates, Jordan Belfort (van The Wolf of Wall Street), Steve Jobs, Elon Musk, deze mensen hebben zoveel bereikt! Vaak komen ze uit de diepste dalen en bereiken ze de hoogste pieken.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Er komen goede tijden aan. Op de lange termijn worden aandelen altijd meer waard door de stijgende welvaart. Ik verwacht wel klappen op de huizenmarkt, de verkoopprijzen zijn zo hoog, het lijkt op een zeepbel.’

Welke tip hebt u voor andere beleggers?

‘Zorg eerst dat je kapitaal hebt om te investeren. Als je investeert op de aandelenbeurs, zal het kapitaal op termijn steeds meer groeien, als je een goede spreiding hebt. Er is een experiment met een chimpansee die het met pijltjes gooien op een bord met aandelen op de beurs beter deed dan individuele beleggers. Ik streef ernaar om een passief inkomen te creëren door op verschillende manieren te investeren. In de vorm van een eigen bedrijf met personeel, de aandelenbeurs en huurinkomsten via onroerend goed. Wat dat laatste betreft: ik raad op dit moment iedereen af in de huizenmarkt te investeren.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!