Updates

Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Advies Jaap Barendregt, 21 feb 16:15

RELX is toonbeeld van stabiliteit

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

RELX is zeer betrouwbaar in de toename van aandeelhouderswaarde, dus zeker het ‘houden’ waard.

Uitgever RELX toonde in 2018 stabiele autonome groei vergeleken met 2017. Dat gold voor zowel de omzet, het operationeel resultaat als de nettowinst per aandeel.

Tot de belangrijkste doelstellingen van RELX bij de bedrijfseconomische cijfers behoort dat zij beter voorspelbaar worden en gepaard gaan met meer groei en hogere opbrengsten. Daar slaagt het bedrijf prima in. De autonome omzetgroei is al jaren 3 tot 4%. Ook het autonome operationeel resultaat groeit al vele jaren met 5 tot 6%. De autonome winst per aandeel neemt eveneens al lange tijd toe, zij het dat deze sinds 2014 tendeert naar minder stijging. In 2014 steeg de wpamet 10%, in 2016 met 8% en in 2018 met 7%. Dat gaat tevens gepaard met een lagere verhoging van het dividend per aandeel. Niettemin steeg dat dividend tussen 2014 en 2018 van 26p naar 42,1p.

Cijfers over 2018 van RELX

Over 2018 kwam de autonome omzetgroei net als in 2017 uit op 4%, en het autonome operationeel resultaat op 6%. De moederdivisie Scientific, Technical & Medical realiseerde 2% autonome omzetgroei, net als in 2017. De printactiviteiten daalden, wat de groei van de divisie drukte. De markt voor de divisie Risk & Business Analytics stijgt structureel sneller. De autonome omzetgroei van de divisie kwam uit op 8%. Bij beide divisies nam het autonome operationele resultaat evenveel procenten toe als de autonome omzet. Dat was anders bij de volgende twee divisies. Bij Legal steeg de autonome omzet met 2%, maar door grotere efficiency nam het autonome operationeel resultaat met 10% toe. Bij de divisie Exhibitions waren die cijfers respectievelijk 6 en 10%. 2018 was voor Exhibitions een cyclisch gezien gunstig jaar, met positieve groei-effecten. In 2019 ligt die groei lager.

Advies

De autonome nettowinst nam over 2018 met 5% toe. Per aandeel was dat 7%. Die twee procentpunt zijn het effect van de aandeleninkoop van £700 mln. Voor 2019 is een aandeleninkoop van £600 mln aangekondigd. Dat voegt dus andermaal circa 2% aan de winst per aandeel toe. De beurs reageerde op de jaarcijfers met een stijging van 3%. Daarmee zit de aandeleninkoop bij wijze van spreken al in de koers. Ik verwacht gezien de beperkte winstgroei in 2019 nog slechts een beperkte koersstijging en verlaag het advies voor RELX daarom bij een k/w van 19,1 naar ‘houden’.

Gewone jaarcijfers
in mrd £20182017
Omzet7,497,34
Operationeel resultaat (ebit)1,961,91
Nettowinst1,421,65

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!