Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Advies van de dag Hein Praats, 20 feb 2019 12:00

Goud kan nog veel verder stijgen

0 0 Leestijd ongeveer

Onzekerheid op de aandelenmarkten, een veel gematigder toon van de Fed en recordaankopen van centrale banken zorgen voor solide steun onder de prijs van goud. Het wordt tijd dat particuliere beleggers ook weer instappen.

Eind januari kwam de World Gold Council met cijfers over de goudkooplust van centrale banken naar buiten; in 2018 kochten zij wereldwijd 951 ton goud, de grootste hoeveelheid op jaarbasis sinds het einde van het Bretton Woods-systeem. Daarentegen laten particuliere beleggers de koning der edelmetalen al langere tijd links liggen. Zij kochten vorig jaar op netto basis 429 ton, wat het laagste niveau in bijna twee decennia was. Wellicht worden hier de naweeën van de hausse die eind 2011 haar hoogtepunt bereikte nog steeds gevoeld. In de vier jaar die volgden halveerde goud namelijk bijna in prijs.

Gemeten vanaf het diepste punt van die val, staat de goudprijs nu echter alweer 25% hoger. Grofweg de helft van die prijsstijging geschiedde in de afgelopen vierenhalve maand. Dat is precies de periode die grotendeels samenvalt met flinke onrust en koersdalingen die op de aandelenbeurzen ontstonden. Sinds het begin van dit jaar lopen die koersen juist weer flink op, waar de Fed eind januari voor extra steun zorgde door de verwachting van meer renteverhogingen zwaar te temperen.

ETC

Het is op het eerste gezicht verrassend dat goud zijn stijgende lijn hierbij weet vast te houden. Echter, economische groeiprognoses worden dit jaar steeds omlaag bijgesteld, net als de verwachtingen voor de bedrijfswinsten. Daarom denk ik dat de huidige euforie in aandelenland vooral veel weg heeft van een rally in een bearmarkt. Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat onzekerheid, onrust en volatiliteit weer terugkeren. Dit sterkt mij in de gedachte dat de opgaande trend van goud zal aanhouden (en die van aandelen niet).

Om blootstelling aan fysiek goud te krijgen kies ik voor een Exchange Traded Commodity: de iShares Physical Gold ETC. Deze is genoteerd aan de London Stock Exchange en gewaardeerd op basis van de goudprijs op de London Bullion Market Association (LBMA), waarvan ik verwacht dat het meervoudige topniveau van rond 1360 dit jaar doorbroken wordt.

KERNGEGEVENS 
 
Fondscode (ISIN)IE00B4ND3602
BeursLonden
Hoogste koers 12 mnd$26,78
Laagste koers 12 mnd$23,06

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!