Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Overig Ivan Snurer, 20 feb 10:00

De F-score van Nederlandse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ICT Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Internationaal

General Electric

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen

Volgend jaar maart is het twintig jaar geleden dat Joe Piotroski zijn raamwerk voor het voetlicht bracht. Met de F-score selecteert u ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen. Enkel de aandelen die in het raamwerk een zeven of hoger scoren zijn als belegging interessant.

In maart 2000 citeerde Joseph D. Piotroski tijdens een workshop uit Value Investing: The Use of Historical Financial Statement Information to Separate Winners from Losers. Dit was een vroege inkijk in zijn empirisch onderzoek naar de rendementen van ondergewaardeerde kwaliteitsaandelen op Wall Street. De Amerikaanse professor toonde daarin aan dat de boekwaarde van een onderneming meer informatie bevat dan algemeen wordt aangenomen.

De bevinding dat ondergewaardeerde aandelen een goede belegging kunnen zijn, was niet nieuw. Benjamin Graham, de grondlegger van fundamentele analyse en de leermeester van Warren Buffett, ontdekte negentig jaar geleden al dat de boekwaarde van een onderneming zich uitstekend leende om de waarde van aandelen te bepalen.

Krenten uit de pap

De F-score is een kwalitatief raamwerk waarmee u bij ondergewaardeerde aandelen de krenten uit de pap kunt halen. Het hoofdinstrument van de F-score is het kengetal van de koers en de boekwaarde. De meeste beleggers gebruiken de koers/boekwaarde om een voorselectie te maken van waardevolle aandelen. Zo niet Piotroski. De hoogleraar financiële verslaggeving doet geen enkele poging om de intrinsieke waarde van aandelen te bepalen. Hij legt simpelweg de bedrijven op het rooster met informatie die u uit een enkel jaarverslag kunt halen.

Hoewel de F-score formeel een negenpuntenplan is, telt het raamwerk in totaal tien stappen. De eerste stap is immers de voorselectie op basis van de boekwaarde. Enkel de bedrijven waarvan de koers/boekwaarde tot het laagste kwintiel van de markt behoort, komen in aanmerking voor verder onderzoek.

Tot negen tellen

Op zich telt de secundaire screening negen punten. De eerste vier evalueren de winstgevendheid. De volgende drie brengen de kapitaalstructuur en de liquide middelen in kaart. De laatste twee geven duidelijkheid over de bedrijfsvoering. Dit zijn de negen stappen:

  1. De nettowinst is positief.
  2. De nettowinst is hoger dan vorig jaar.
  3. De operationele kasstroom is positief.
  4. De operationele kasstroom is hoger dan de nettowinst.
  5. De schuldgraad is niet verslechterd.
  6. De ruime liquiditeit (current ratio) moet verbeterd zijn.
  7. Geen uitgifte van nieuwe aandelen.
  8. De brutomarge is gestegen.
  9. De omloopsnelheid van de verkochte goederen en diensten is toegenomen.

De F-score geeft elk aandeel een puntentotaal tussen nul en negen. Voor elke stap waarop het bedrijf goed scoort, krijgt het een punt. Echter, de combinatie van maximumscore en onderwaardering is in de praktijk een zeldzaamheid. Piotroski adviseert beleggers dan ook om hun aandacht niet alleen te richten op ondergewaardeerde aandelen die een negen scoren. Ook een score van acht is acceptabel, en zeven is de ondergrens. De aandelen die een twee of lager scoren, komen in aanmerking voor een shortpositie.

F-score van 7+

Dus de aandelen met een F-score van zeven of meer zijn dus koopwaardig, mits hun boekwaarde tot het laagste kwintiel van de markt behoort. Op dit moment telt  Euronext-Amsterdam slechts twee aandelen die een zeven scoren, te weten chipmachineproducent ASMI en bouwbedrijf Heijmans.

F-score van 2-

Aan de andere kant van spectrum zijn er de ‘peperdure’ aandelen met een F-score van 2 of lager. Denk hierbij aan post- en pakjesbezorger PostNL, chemicaliëndistributeur IMCD, beurshandelaar Flow Traders, optiekketen GrandVision, biotechbedrijf Galapagos en kunstmestbedrijf OCI. De boekwaarde van deze aandelen ligt duidelijk boven het gemiddelde van de markt. Dat maakt deze aandelen tot interessante shortkandidaten. Anders gezegd: het zijn aandelen die beleggers voorlopig maar beter links kunnen laten liggen.

F-score

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!