Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Advies Michiel Pekelharing, 20 feb 13:45

ASR sluit 2018 keurig af

0 0 Leestijd ongeveer

Actueel advies

Verzekeraar ASR schroeft het operationeel resultaat op en gaat meer dividend uitkeren. De overnamestrijd rond Vivat zorgt echter voor enige onzekerheid.

ASR heeft in de tweede helft van vorig jaar het operationeel resultaat met 6% opgeschroefd naar €363 mln. Over heel 2018 nam dit bedrag met 2% toe naar €742 mln. Een mooie verbetering bij de levensverzekeringsactiviteiten (+5% naar €664 mln), vermogensbeheer (+186% naar €16 mln) en distributie (+53% naar €25 mln) werd deels tenietgedaan door een terugval bij de overige verzekeringsactiviteiten (-16% naar €145 mln). Die daling werd veroorzaakt door de januaristorm van 2018, die een schadepost van €30 mln opleverde. Desondanks lag de verhouding tussen premie-inkomsten en uitkeringen (combined ratio) van 96,5% keurig binnen de eigen doelstelling.

Stevige kapitaalcreatie

Onderaan de streep daalde de nettowinst in 2018 met 28% naar €655 mln. De terugval wordt volledig veroorzaakt doordat ASR in 2017 profiteerde van een eenmalige beleggingswinst. Dankzij een organische kapitaalcreatie van €372 mln nam de Solvency II-ratio iets toe, van 196% naar 197%. Daarbij is al rekening gehouden met de uitkering van een slotdividend van €1,09 per aandeel.

Het totale dividend van €1,74 ligt 11% hoger dan vorig jaar. Daarmee geeft ASR een duidelijk signaal af dat de kapitaalpositie ondanks de overname van Loyalis geen bron van zorgen is. Het concern is bovendien nog in de race om branchegenoot Vivat in te lijven.

Overnameonzekerheid

De onzekerheid over een nieuwe, flinke overname is het belangrijkste argument om het advies voor ASR niet bij te stellen naar ‘kopen’. Hoewel het bedrijf een goed trackrecord heeft op het vlak van overnames, is er mogelijk een emissie nodig om de aankoop te financieren. De waardering is alleszins redelijk (k/w 8,5) en dat geldt ook voor het dividendrendement van 4,6%. Het concern kiest bovendien een behoudende koers. Dat komt onder meer tot uitdrukking in de conservatieve wijze waarop de kapitaalbuffer berekend wordt en in de keuze om een deel van de aandelenbeleggingen om te zetten in investeringen in Nederlands woningvastgoed. Het aandeel verdient voorlopig een houdadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!