Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden
Opinie Hein Praats, 19 feb 15:30

Column: (weer) tijd voor speculeren op crypto’s?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AND

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Takeawaycom

Advies
houden

Ik wijdde in november een column aan het tienjarig bestaan van de bitcoin. Dat ik er nu weer over schrijf betekent niet dat ik een toegewijd aanhanger en koper ben van bitcoins of andere digitale munten. Ik volg ze als particuliere belegger echter wel met gepaste interesse.

Eerder deze week meldde Bloomberg dat ook enkele institutionele beleggers in de Verenigde Staten de cryptowateren voorzichtig aan het testen zijn. In het artikel van het persbureau zegt de Amerikaanse vermogensbeheerder en -adviseur Morgan Creek Digital dat de eerste beleggingen van twee pensioenfondsen in het crypto-universum inmiddels een feit zijn. Volgens oprichter Anthony Pompliano wordt van de $40 mln die ermee gemoeid is, 85% belegd in aandelen van blockchain- en cryptobedrijven. De overige 15% wordt gestoken in een mandje van liquide digitale munten, waarvan het grootste deel dan weer in bitcoins.

Wachten op een ETF

Tot op heden werden institutionele beleggers vooral afgeschrikt door een te grote mate van hackgevoeligheid, koersmanipulatie en volatiliteit, alsmede door een gebrek aan regulering, marktdiepte en -volume. Naast de eerste stappen die nu in de VS worden gezet, zou vooral de lancering van een bitcoin-ETF helpen. Daarvoor diende de Chicago Board Options Exchange (CBOE) eind januari opnieuw een verzoek in bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Dat een commissaris van diezelfde toezichthouder onlangs zei te verwachten dat een dergelijke ETF op termijn wordt goedgekeurd, heeft de bitcoin de wind in de zeilen gegeven. De koers is sinds eind vorige week tot het moment van schrijven met bijna 10% gestegen.

Impuls

Een bitcoin-ETF zou beleggen in de bekendste virtuele munt niet alleen toegankelijker maken voor institutionele beleggers, maar zou de cryptomarkt als geheel weer een flinke impuls kunnen geven. Misschien wordt het tijd dat particuliere beleggers ook (weer) eens gaan speculeren op een opleving van digitale valuta’s. Beleggers die een bedrag van zo’n €3450 per bitcoin wellicht te aanzienlijk vinden, zouden daarbij ook eens kunnen kijken naar een veel goedkopere virtuele munt van eigen bodem: de Gulden (huidige koers €0,015), die in 2014 werd opgericht door de zoon van strafpleiter Peter Plasman. Een leuke bijkomstigheid is dat het de eerste cryptomunt is die rente uitbetaalt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!