Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Overig Stephen Hendriks, 16 feb 14:00

Dividendinkomen loopt verder op

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Curetis

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden

Na het sterke koersherstel van januari staat de hoogdividendportefeuille weer in de plus. Dat is mooi, maar een hoog dividendinkomen is en blijft het doel van de portefeuille. Ook in dat opzicht ligt de portefeuille goed op schema.

De hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen bestaat sinds eind juni. De portefeuille telt twintig aandelen met een gemiddeld dividendrendement van 4%. Sinds de start bedraagt het rendement, op basis van de slotkoersen van 6 februari, ruim 1,9%. Dat is exclusief de ontvangen dividenden. Het rendement van de portefeuille ligt hoger dan dat van de MSCI Europe Index (-3,6%) en iets onder dat van de S&P500-index (+3,2% in euro’s). Maar het doel van de portefeuille is natuurlijk het genereren van een aantrekkelijk inkomen. En dat gaat de goede kant op. Sinds de laatste update – van medio januari – hebben we dividend van Enel (€0,14 per aandeel), Total (€0,64) en Realty Income ($0,221) ontvangen. Enel keert twee maal per jaar uit, Total ieder kwartaal en Realty Income zelfs iedere maand. Met deze uitkeringen komt het totaal ontvangen dividend uit op €1470 (de startwaarde van de portefeuille was €100.000).

Goed nieuws

Naast daadwerkelijke uitkeringen hebben verschillende bedrijven uit de portefeuille dividenduitkeringen aangekondigd. Eind januari publiceerden de farmaceuten Novartis en Pfizer de jaarcijfers. De winstprognose van Pfizer voor dit jaar was wat mager, maar het dividend werd met 5,9% verhoogd tot $0,36 per kwartaal. Het dividend wordt op 1 maart uitgekeerd. Novartis verhoogde het dividend met 2% tot CHF2,85. Dat dividend wordt op 6 maart uitgekeerd. In het tweede kwartaal wil Novartis de oogheelkundige divisie Alcon aan de eigen aandeelhouders afsplitsen. Aandeelhouders van Novartis ontvangen 1 nieuw aandeel Alcon voor iedere vijf aandelen Novartis die zij in bezit hebben. Wat de gevolgen zijn voor het dividend van Novartis is niet helemaal duidelijk. Het farmaciebedrijf zegt dat het ongeacht het slagen van de afsplitsing van Alcon het dividend wil laten groeien, met CHF2,85 als ondergrens.

Sterk herstel

Ook de beide persoonlijke verzorgingsaandelen Kimberly-Clark en Procter & Gamble maakten (kwartaal)cijfers bekend. De winst per aandeel van Kimberly-Clark bleef met $6,61 aan de onderkant van de eerder afgegeven bandbreedte van $6,60-6,80. Voor het lopende jaar gaat Kimberly-Clark uit van autonome omzetgroei van 2% en een winst per aandeel van $6,50-6,70. Wel verhoogde Kimberly-Clark het dividend met 3% tot $1,03 per aandeel dat op 2 april wordt uitgekeerd. De (tweede)kwartaalcijfers van Procter & Gamble waren duidelijk beter. De autonome omzetgroei bedroeg liefst 4%. Voor het hele jaar gaat het bedrijf uit van een autonome omzetgroei van 2-4% en een groei van de winst per aandeel van 3-8%. Op 15 februari keert Procter & Gamble een ongewijzigd kwartaaldividend van $0,7172 uit. Het drietal oliebedrijven uit de portefeuille – Chevron, Royal Dutch Shell en Total – maakte de afgelopen weken keurige jaarcijfers bekend. Royal Dutch Shell en Total betalen een ongewijzigd dividend. Royal Dutch Shell keert op 25 maart $0,47 per aandeel uit en Total betaalt €0,64 op 5 april. Chevron verhoogt het dividend met 6,2% tot $1,19 per aandeel (uitkering 11 maart).

IJzersterke balans

Van de drie verzekeraars uit de portefeuille kwam Münchener Rück als eerste met de – voorlopige – jaarcijfers. Net als in 2017 had de herverzekeraar ook in 2018 te maken met flinke schade door natuurrampen. Wel lag de schade voor Münchener Rück met €2,1 mrd 50% lager dan in 2017. De financiële positie van de herverzekeraar is ijzersterk. De verhouding tussen het eigen vermogen en het door de toezichthouders vereiste vermogen – de solvabiliteitsratio – steeg van 244% in 2017 tot 250% in 2018. De ijzersterke balans zorgt er voor dat Münchener Rück het dividend met 7,5% kan verhogen tot €9,25 per aandeel. Dat dividend wordt begin mei betaald. De hoogdividendportefeuille telt ook twee vastgoedfondsen: Klépierre en Realty Income. Het Amerikaanse Realty Income is met een koerswinst van 32% het best presterende aandeel uit de portefeuille. Het Franse Klépierre staat 5,8% in de min.

Goed op schema

Toch zijn we zeker niet ontevreden over dit aandeel. Klépierre presteert sinds we de portefeuille hebben gestart veel beter dan vergelijkbare vastgoedfondsen. Sinds eind juni 2018 staan Vastned, Unibail-Rodamco-Westfield, Eurocommercial en Wereldhave op verliezen van 16-24%. Bovendien waren de jaarcijfers van Klépierre keurig. Het directe beleggingsresultaat van €2,65 per aandeel was hoger dan de afgegeven bandbreedte van €2,57-2,62. Voor dit jaar gaat Klépierre uit van een direct beleggingsresultaat van €2,72-2,75. Klépierre keert 80% van dit resultaat als dividend uit waardoor het dividend met ruim 7% stijgt tot €2,10 per aandeel. Klépierre gaat vanaf dit jaar over tot halfjaarlijkse in plaats van jaarlijkse uitkeringen. Op 11 maart wordt de eerste €1,05 uitgekeerd, op 10 juli de volgende €1,05. De dividendaankondigingen geven vertrouwen. De hoogdividendportefeuille ligt goed op koers om het verwachte inkomen van 4% over het eerste volledige jaar van zijn bestaan te behalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!