Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden

Belegger van de week: Hans Vons

0 0 Leestijd ongeveer

Hans Vons (67) belegt als hobby, maar hij kon dankzij de opbrengst van zijn beleggingen wel zijn hypotheek aflossen. Hij belegt alleen in Nederlandse en Amerikaanse aandelen.

Waarom bent u met beleggen begonnen?

‘Ongeveer 25 jaar geleden kreeg ik personeelsopties van het bedrijf waar ik werkte, KPN. Dat vond ik erg spannend omdat de koers van het aandeel invloed had op de waarde van de optie. Niet veel later heb ik een beleggingsrekening geopend en ben ik zelf aandelen gaan kopen en verkopen.’

Waarom bent u nu een actieve belegger?

‘Omdat het een spannende hobby is. Als de beurs om 9.00 uur open is, log ik in bij mijn broker. Ik volg dagelijks de koersen van mijn favoriete aandelen. RTL Z Voorbeurs neem ik op, en dat programma bekijk ik rond 8.40 uur. Omdat ik sinds een paar jaar ook in Amerika beleg, ben ik ’s avonds ook nog bezig met de beurs. Daarnaast ben ik geabonneerd op Beleggers Belangen, VEB en IEX. Ik luister op zondag graag naar de “beleggingsdeskundigen” in Business-Class, zoals Martine Hafkamp, Edwin Wierda en Han Vermeulen. Ook luister ik regelmatig naar de radiozender BNR, waar veel economisch nieuws voorbij komt.’

Wat was uw grootste succes?

‘Mijn grootste succes had ik toen het diervoederaandeel Nutreco van de beurs werd gehaald en de aandeelhouders een goed bod kregen. Het huidige aandeel Pharming is ook een groot succes, omdat ik vrij laag ben ingestapt. Het was destijds een dubbeltjesaandeel en ik had veel aandelen in mijn bezit. Na een forse stijging heb ik een deel van mijn positie verkocht. En in Amerika heb ik enkele jaren geleden veel winst gemaakt met Amazon en Callidus Software.’

Wat was uw grootste teleurstelling?

‘Dat waren er best wel veel. Imtech, Van der Moolen, InnoConcepts en Fortis. Gelukkig ben ik al heel lang lid van de VEB die zich inzet voor de gedupeerde beleggers via het indienen van claims. Voor KPNQwest heb ik via de VEB geld ontvangen.’

Hoeveel tijd besteedt u aan beleggen?

‘Best wel veel. Ik schat gemiddeld twee uur per dag. Als het cijferseizoen weer begint, lees ik de informatie die het bedrijf afgeeft en volg ik de koers een paar dagen. Voorts volg ik de koersen via mijn broker en heb ik daar ook een favorietenlijst van aandelen die mijn belangstelling hebben. Ik leg alles vast in Excel, waar ik ook aantekeningen bij zet.’

Wat is uw beleggingsstijl?

‘Een echte stijl heb ik niet. Ik volg de technische analyse en fundamentele adviezen. Vaak verkoop ik een putoptie als een aandeel sterk is gedaald. Ik ben mij er dan wel van bewust dat ik honderd aandelen, of een veelvoud hiervan, moet afnemen als de koers onder de uitgiftekoers daalt op de expiratiedatum of eerder. Om met call-opties minder risico te lopen koop ik in the money call-opties met een looptijd van nog tenminste 9 maanden. Dat is wel duurder, maar het loopt meestal goed af. Behalve nu dan, met Heineken. Ik beleg op de beurs alleen in de AEX, AMX en AScX en in Amerika in de Dow Jones en de Nasdaq. De verhouding tussen mijn Nederlandse- en Amerikaanse aandelen is 65/35. Voor obligaties heb ik geen interesse, maar ik heb wel Rabobankcertificaten in bezit met 6,5% rente. Maar die beschouw ik niet als obligaties.’

Wat is uw grootste ergernis?

‘Dat zijn de persoonlijke tips die analisten geven en die vaak niet uitkomen. Vooral aan het begin van het jaar worden er veel aandelen getipt. Ik laat ze dan ook aan mij voorbij gaan.’

Welke belegger bewondert u het meest?

‘Corné van Zeijl spreekt mij aan, hij komt serieus over en zijn adviezen zijn gedegen.’

Wat verwacht u de komende tijd van de beurs?

‘Het jaar is goed begonnen, maar de verliezen van de laatste drie maanden van 2018 zijn nog niet helemaal goedgemaakt. Veel zal afhangen van de wereldpolitiek. Daar is genoeg spanning en onenigheid die van invloed kan zijn op de koersen. Mijn ervaring is dat, na een paar dagen van koersdalingen, de verliezen meestal de volgende week alweer worden goedgemaakt. Ik lig er dan ook nooit wakker van.’

Welke tip heeft u voor andere beleggers?

‘Beleg nooit met geleend geld. Denk na over de zaken waaraan je in de toekomst de mogelijke opbrengst van je beleggingen wilt besteden. Spreid je geld over meerdere aandelen in verschillende sectoren. Bepaal voor jezelf de minimale én maximale inleg per aandeel. Lig je snel wakker bij dalende koersen, beleg dan defensief. Heb je een hoge hypotheek, los dan eens extra af. Mijn doel was hypotheekvrij te zijn bij het bereiken van de AOW-leeftijd. Dat is net gelukt.’

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!