Updates

Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies van de dag Hein Praats, 15 feb 2019 12:00

SBM Offshore verrast aandeelhouders

0 0 Leestijd ongeveer

Met beter dan verwachte jaarresultaten, de aankondiging van een aandeleninkoopprogramma én een forse dividendverhoging wint SBM Offshore weer aan vertrouwen onder beleggers.

SBM Offshore heeft in 2018 prima resultaten geboekt. De omzet kwam zoals verwacht uit op $1,7 mrd. Het onderliggende bedrijfsresultaat bedroeg $784 mrd, waarmee de maritiem oliedienstverlener ruim voldeed aan de eigen prognose van ‘boven de $750 mrd’.

Koerssprong

De positieve verrassing voor aandeelhouders zat hem echter vooral in twee aankondigingen. Allereerst een dividendverhoging van maar liefst 50% naar in totaal $75 mln, wat neer komt op $0,37 per aandeel. Daarnaast meldde SBM Offshore dat er voor $200 mln aan eigen aandelen zal worden ingekocht. Beleggers reageerden verheugd; het aandeel maakte meteen een koerssprong van meer dan 5%.

Keerpunt

Bestuursvoorzitter Bruno Chabas zei in een toelichting dat het jaar 2018 een belangrijk keerpunt markeerde voor SBM Offshore, waarin onder meer juridische problemen werden afgesloten. Daarmee doelde de ceo op de slepende corruptieaffaire in Brazilië waarin het bedrijf jarenlang verwikkeld was. Niet alleen werden in die periode hoge boetes opgelegd, ook werd SBM Offshore lange tijd de toegang ontzegd tot de Braziliaanse markt, terwijl het Zuid-Amerikaanse land altijd goed was voor de helft van de omzet. Aan dat alles kwam in 2018 met een laatste schikking definitief een einde.

Groei

Daarnaast zag SBM Offshore in 2018 de markt weer groeien en zei Chabas ook veelbelovende kansen te zien door verbeterde marktvooruitzichten en een verwachte toename in vraag. Dat vertrouwen wordt weerspiegeld in een geplande order van een derde drijvend platform voor de productie-opslag en overslag van olie en gas (FPSO) volgens SBM’s revolutionaire Fast4WardTM-programma, waarmee de kwaliteit, productiviteit en veiligheid van FPSO’s wordt verbeterd.

Nu SBM Offshore eindelijk weer kan meedingen naar opdrachten in Brazilië, verder kan profiteren van het marktherstel, het aantal orders in de boeken ziet toenemen en daarbij ook de aandeelhouder weer beloont, herhaal ik mijn koopadvies.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!