Updates

Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 15 feb 2019 16:29

DSM gaat eigen aandelen inkopen

0 0 Leestijd ongeveer

De vierdekwartaalcijfers van DSM lagen dicht bij die over 2018. Deze pas op de plaats verhult echter een stevige onderliggende groei. Het concern kondigt bovendien een aandeleninkoop aan.

DSM heeft een aanzienlijk sterker vierde kwartaal achter de rug dan de cijferpublicatie doet vermoeden. De omzet groeide met 1% naar €2,2 mrd, terwijl de aangepaste ebitda met 3% klom naar €370 mln. Een jaar geleden profiteerde het concern echter van een flinke prijsstijging van vitamines door productieproblemen bij branchegenoot BASF. Zonder het effect van die tijdelijke meevaller ligt de omzetgroei op eigen kracht in de buurt van de 4%. De aangepaste ebitda zou zelfs met 7% zijn gestegen. Onderaan de streep schoot de nettowinst met 45% omhoog naar €258 mln. Die toename was echter voornamelijk het gevolg van eenmalige factoren. De aangepaste nettowinst kwam in het vierde kwartaal uit op €182 mln en over heel 2018 was dat €1,03 mrd (+46%).

Vitamine-boost

Voor 2019 voorspelt DSM een groei van de aangepaste ebitda van 5% tot 9%, na correctie van de inmiddels uitgewerkte vitamine-boost. Daarnaast mikt het concern op een groei van de operationele free cashflow die in lijn ligt met de strategische meerjarendoelstelling. DSM wil dit bedrag in die periode met gemiddeld 10% per jaar opvoeren. Bij de cijferpresentatie kwam een duidelijke aanwijzing wat topman Feike Sijbesma daarmee wil doen. Het dividend wordt met een kwart opgeschroefd naar €2,30 per aandeel. Bovendien gaat het bedrijf vanaf het tweede kwartaal voor €1 mrd eigen aandelen inkopen (circa 6% van totaal). Daarvoor heeft Sijbesma overigens volop ruimte, want de nettoschuldpositie daalde in 2018 van €742 naar €113 mln. Toch komt de aandeleninkoop als een verrassing, aangezien DSM eerder liet doorschemeren pas na het afronden van de huidige strategie (2021) eigen stukken te gaan kopen.

Instappen kan nog

Na de degelijke cijfers en het bericht over de aandeleninkoop schoot de beurskoers donderdag met 7% omhoog. Voor beleggers is het niet te laat om in te stappen. Het aandeel oogt prijzig (k/w 19), maar de free cashflow ligt gebruikelijk bij DSM iets hoger dan de winst. Het bedrijf laat zich in dit opzicht bovendien afrekenen op een groei van 10% en is bereid om de groeiende kaspositie met aandeelhouders te delen. DSM verdient een koopadvies.

Jaarcijfers20182017
Omzet€9267 mln€8632 mln
Aangepaste ebitda€1822 mln€1445 mln
Aangepaste nettowinst€1034 mln€706 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!