Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Hein Praats, 12 feb 15:00

Column: op naar de volgende zeepbel

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

De aandelenrally die na de kerst werd ingezet verloor vorige week wat momentum. Beleggers kregen dan ook aardig wat voor de kiezen. Zo werden wereldwijd groeiprognoses naar beneden bijgesteld.

Eerst verlaagde de Europese Commissie zijn groeiverwachtingen voor de eurozone. Vooral de Italiaanse vooruitzichten versomberden, met nog slechts 0.2% voorziene groei in 2019. Daarna verlaagde de Britse centrale bank zijn groeiverwachting voor het Verenigd Koninkrijk van 1,7% in november naar 1,2% nu. Vervolgens reduceerde ook de Reserve Bank of Australia zijn groei- en inflatieprognose.

Geen winstgroei

Niettemin wist Wall Street, geholpen door een late vrijdagmiddagrally, de winst voor de zevende week op rij veilig te stellen. Een van de redenen dat Amerikaanse aandelen het dit jaar tot op heden zo goed doen, zijn de prima bedrijfsresultaten van het vorige kwartaal. Echter, over 2019 zijn analisten minder positief gestemd. Daarbij zijn de winstverwachtingen voor het huidige kwartaal zo drastisch gedaald dat er inmiddels zelfs rekening wordt gehouden met negatieve winstgroei.

Daarnaast zijn met het opschorten van de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping ook de kansen op een snel handelsakkoord tussen de VS en China geslonken. Sterker nog, het is de verwachting dat Trump nog vóór 1 maart, als een periode van 90 dagen eindigt waarin beide grootmachten elkaar geen nieuwe invoerheffingen zouden opleggen, aanvullende handelsbarrières zal opwerpen in de vorm van een verbod op het gebruik van Chinese netwerkapparatuur in de VS.

Woorden en daden

Desondanks staan de aandelenbeurzen dit jaar wereldwijd nog altijd zo’n 5 à 10% in de plus, niet in de laatste plaats door de woorden en daden van de centrale banken. In navolging van een veel gematigder Fed, verraste de Reserve Bank of India vorige week de markt bijvoorbeeld nog met een renteverlaging. Bovendien wordt volgens Reuters bij de Amerikaanse centrale bank zelf momenteel gediscussieerd over de vraag of obligatieopkoopprogramma’s niet veel vaker moeten worden ingezet dan alleen bij crisissituaties. Mochten die plannen bewaarheid worden, dan zullen koop-de-dip-scenario’s voorlopig aanhouden, tot ook een volgende bubbel weer tot barstens toe wordt opgeblazen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!