Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
image description
Opinie Hein Praats, 5 feb 15:00

Column: hoe lang blijft het nog feest?

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen

De onverwacht gematigde toon die Fed-voorzitter Jerome Powell vorige week aansloeg heeft het feest op de beurzen, dat begin januari losbarstte na een belabberde decembermaand, nog een extra impuls gegeven.

In december liet de Fed-voorzitter nog doorschemeren dat er dit jaar méér renteverhogingen nodig zouden zijn om ‘in lijn te blijven met de aanhoudende expansie van economische activiteit, de sterke arbeidsmarktomstandigheden en de 2%-inflatiedoelstelling’. Maar vorige week meldde hij ineens dat hij vooral geduld wil betrachten met verdere verhogingen. In een toelichting liet Powell ook nog weten dat hij indien nodig het afbouwen van de balans, met daarop meer dan $4 bln aan opgekochte obligaties, wil opschorten. Op de vraag of de volgende stap een renteverhoging of juist een renteverlaging zal zijn, antwoordde hij dat dit volledig afhangt van toekomstige economische cijfers.

Renteverlaging het meest aannemelijk

Mocht de neergaande trend in de groeivoorspellingen van het Internationaal Monetair Fonds een indicatie vormen, dan lijkt een renteverlaging in ieder geval het meest aannemelijk. Afgelopen maand verlaagde het IMF namelijk de groeiprognose voor 2019 voor de tweede keer in korte tijd: van 3,9% in juli, naar 3,7% in oktober, en 3,5% nu.

De veel softere boodschap van Powell lijkt dus vooral te zijn ingegeven door de economische zorgen die wereldwijd heersen. Met de Amerikaanse en Chinese groeivertraging, de handelsoorlog tussen beide grootmachten, de brexit en Italië in recessie wil de Fed geen olie op het vuur gooien.

De achterliggende gedachte van Powell’s ommekeer lijkt beleggers (voorlopig) te ontgaan. Na de uitverkoop eind 2018 hebben aandelenbeurzen hun beste januari sinds 1987 laten zien. Echter, kijkend naar State Street’s maandelijkse Investor Confidence Index die vorige week naar een diepterecord dook (nog lager dan tijdens de financiële crisis), lijkt de huidige rally eerder een uiting van opluchting dan van hernieuwd vertrouwen. Daarom zou deze euforie wel eens van korte duur kunnen zijn en lijkt het slechts een kwestie van tijd voordat beleggers het waarom van een voorzichtiger rentebeleid begrijpen. Immers, ook het vertrouwen dat de Fed met al zijn renteverhogingen uitstraalde, lijkt sinds vorige week te zijn afgenomen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!