Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden
image description
Analisten Stephen Hendriks, 2 feb 10:00

Het recessie-overlevingspakket van Société Générale

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

GrandVision

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
houden

Société Générale stelt een overlevingspakket samen waarmee beleggers de volgende recessie kunnen doorstaan.

Eind vorig jaar nam de nervositeit onder beleggers over vertraging van de economische groei toe. Begrijpelijk, meent Société Générale (SG), maar de bank verwacht pas begin of medio 2020 een recessie in de VS. Toch stelt SG nu al vast een ‘overlevingspakket’ samen voor aandelenbeleggers. Later dit jaar zullen de wereldwijde aandelenmarkten namelijk steeds meer aandacht krijgen voor een recessiescenario.

De bank onderzocht de koersontwikkeling van de Europese aandelenmarkten in de laatste drie recessies. De recessies die werden veroorzaakt door het uiteenspatten van de technologiebubbel (2000-2003) en de kredietcrisis (2008-2010) zorgden voor koersdalingen van 60%. De dubbele-diprecessie in de eurozone (2011-2013) vertaalde zich in een koersdaling van 26% voor Europese aandelen.

Neerwaartse risico’s

De Europese aandelenmarkt is de afgelopen twaalf maanden met 12% gedaald. Daarmee prijst de markt op dit moment een winstdaling van zo’n 20% in voor Europese bedrijven , zo berekende SG op basis van een vergelijking tussen de huidige koers-winstverhouding en de gemiddelde koers-winstverhouding sinds 1995. In de laatste drie recessie daalden de winsten echter met gemiddeld 37%. SG verwacht dan ook dat de Europese aandelenindex in 2020 nog eens 20% kan verliezen.

Tijdens de voorgaande recessies presteerden sectoren als Farma, Persoonlijke Verzorging, Nuts, Telecom en Voeding & Drank goed. Dat zou dit keer anders kunnen zijn omdat de schulden van bedrijven uit de nuts-, telecom- en voedingssector flink zijn opgelopen. De sector Olie & Gas biedt nu meer defensieve kwaliteiten. Auto’s, Mijnbouw en Financials doen het traditioneel slecht tijdens recessies. Maar juist deze sectoren zijn al hard afgestraft en hebben bovendien de schuldpositie flink gereduceerd. SG vindt dat Technologie en Industrie de komende recessie meer gevaar lopen.

Recessiebestendig

De broker stelde twee mandjes van ieder dertig aandelen samen. In de ene mand zitten de recessiebestendige aandelen, het overlevingspakket. Daaronder bevinden zich drie olieconcerns – BP, Royal Dutch Shell en Total – en de farmaceuten AstraZeneca, Novartis en Sanofi, net als chemieconern Linde en defensiegroepen Airbus en BAE Systems. Ook Ahold Delhaize, Heineken, KPN en RELX zijn recessiebestendig. Dat geldt niet voor aandelen als Aegon, Air France-KLM en ArcelorMittal. Ook technologiebedrijven als AMS, Dialog Semiconductor en Sage en de Franse nutsbedrijven Suez en Veolia Environnement helpen beleggers niet door een recessie heen, waarschuwt SG.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!