Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Advies Hein Praats, 31 jan 12:00

Advies van de dag: Shell

0 0 Leestijd ongeveer

laatste advies

Royal Dutch Shell heeft in 2018 forse winst- en omzetgroei laten zien. Afname van de schulden zorgde voor een verbetering van de financiële positie.

Shell presenteerde donderdag uitstekende cijfers over 2018. Ondanks de flinke dip in de olieprijs aan het einde van het jaar steeg de winst in het vierde kwartaal met 32% vergeleken met een jaar eerder. Daarmee kwam de winst op basis van actuele geschatte voorraadkosten en exclusief eenmalige posten (ccs) voor het jaar uit op $21,4 mrd. In 2017 was dat nog $15,8 mrd. De omzet steeg in 2018 met ruim 27% naar ruim $388 mrd.

Schulden nemen af

Ook nam de nettoschuld van Shell af, en wel met ruim $ 14,5 mrd. De ‘gearing’, oftewel de schuldratio, zakte daardoor van 25 naar 20,3%. Het dividend bleef in het vierde kwartaal, zoals verwacht, gehandhaafd op $0,47 en kwam daarmee voor het jaar uit op $1,88.

Per divisie bekeken namen de jaarresultaten vooral fors toe bij Integrated Gas en Upstream. Hoewel in het vierde kwartaal de winst van de Downstream-divisie toenam met meer dan 50% vergeleken met dezelfde periode het jaar ervoor, kwam het resultaat aan de raffinagekant over het hele jaar wel lager uit dan in 2017.

Topman tevreden

Bestuursvoorzitter Ben van Beurden toonde zich ingenomen met de cijfers. Shell heeft in 2018 een zeer sterke financiële prestatie geleverd en de beloftes kunnen waarmaken, aldus de topman. ‘We hebben ons desinvesteringsprogramma ter waarde van $30 mrd afgerond en zijn belangrijke groeiprojecten opgestart, met behoud van discipline bij kapitaalinvesteringen. We hebben het volledige dividend in contanten betaald, onze schuld verder verlaagd en ons aandeleninkoopprogramma gelanceerd.’ Shell heeft tot nu toe aandelen ingekocht ter waarde van $4,5 mrd. Dit bedrag moet eind 2020 zijn opgelopen naar $25 mrd.

Het aandeel Shell opende ruim 3% hoger. Het feit dat de Nederlands-Britse oliereus er in is geslaagd zijn financiële positie opnieuw te verbeteren, in combinatie met een verder herstel in de olie- en gassector dat ik verwacht en natuurlijk het hoge dividend dat Shell jaarlijks uitkeert, brengt me ertoe het koopadvies te herhalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!