Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
image description
Opinie Hein Praats, 29 jan 15:00

Column: brexit-kansen voor risiconemers

0 0 Leestijd ongeveer

Updates

Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

VolkerWessels

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Lufthansa

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen

Bij alle negativiteit rond de naderende brexit is het goed om ook eens na te denken over de kansen die het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie beleggers biedt.

Brexit-kansen

Natuurlijk ligt er genoeg ellende op de loer, vooral bij een no deal-brexit. Denk alleen al aan ellenlange rijen bij havens door (ineens weer) een vracht aan douaneformaliteiten. De voorspellingen over de economische terugval zijn ronduit angstaanjagend: de Bank of England (BOE) heeft becijferd dat in het Verenigd Koninkrijk het bbp met 8% kan dalen en de werkloosheid bijna kan verdubbelen. Ook kan het Engelse pond dan een kwart aan waarde verliezen. Dat alles zou volgens MSCI, ‘s werelds grootste maker van aandelenindices, kunnen leiden tot een koersval van wel 25% in Britse aandelen.

‘Hot money’

De FTSE100 heeft vorig jaar al een flinke tik gehad. Het verlies van 12,5% betekende de grootste daling op jaarbasis in meer dan tien jaar. Dat laatste geldt ook voor de Dow Jones, behalve dat het verlies zich hier met 5,6% tot minder dan de helft beperkte. Op zoek naar een antwoord op de vraag of veel van de brexit niet al zit verdisconteerd in de Britste aandelenkoersen, stuitte ik op Richard Colwell, hoofd UK Equities van Columbia Threadneedle. Hij constateert dat mede door de brexit-onzekerheid alle ‘hot money’ uit de Britse aandelen is verdwenen. Sterker nog, volgens hem zijn internationale beleggers daarin bijna net zo onderwogen als tijdens de crisis van 2008-2009.

Zwakker pond

Het grootste risico voor beleggers is zoals gezegd een no deal-brexit. Echter, de door velen verwachte daling van het pond als gevolg van een dergelijke wanordelijke uittreding betekent niet per definitie slecht nieuws voor de FTSE100. Meer dan tweederde van de winst van bedrijven uit de index wordt namelijk buiten het VK geproduceerd. Niet alleen dalen de exportprijzen van Britse exporteurs door een zwakker pond, ook zullen de van buitenlandse valuta’s naar ponden omgerekende winsten daardoor hoger uitvallen. En mocht het Britse parlement op de valreep (29 maart nadert met rasse schreden) toch nog een brexit-deal goedkeuren, dan zal – door een stuk minder onzekerheid en opluchting – geheid een flinke rally worden ingezet. Voor beleggers met een goede dosis risicobereidheid is dit wellicht het moment om de Britse markt weer eens voorzichtig uit te proberen. Dat kan via de SPDR FTSE UK All Share UCITS ETF (ISIN-code: IE00BD5FCF91).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,95 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!