Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Nederland

NIBC

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Longread Hein Praats, 29 jan 2019 14:00

Binnenlandse zaken: goede vooruitzichten voor SBM Offshore

0 0 Leestijd ongeveer

Het vierde kwartaal verliep teleurstellend voor beleggers in SBM Offshore, vooral door de gedaalde olieprijs. Dit jaar ziet het er beter uit, met prijsstijgingen die zich vertalen in toenemende investeringen in de oliesector.

SBM Offshore ontwerpt, bouwt, installeert en onderhoudt drijvende platforms voor de offshore olie- en gasindustrie. De Nederlandse oliedienstverlener verhuurt deze Floating Production, Storage and Offloading (FPSO)-systemen via de divisie Lease & Operate. De Turnkey-divisie verkoopt de drijvende platforms voor de productie, opslag en overslag van olie en gas ‘kant en klaar’.

Olieprijs

Door de aard van haar activiteiten is SBM Offshore sterk afhankelijk van de olieprijs. Het kwam dan ook vooral door een forse dip in de olieprijs in het vierde kwartaal, dat het aandeel SBM Offshore 2018 afsloot met een verlies van 13,5%. Echter, afgezet tegen de 45% koersdaling van  de VanEck Vectors Oil Services ETF (de tracker die de oliedienstverleners uit de Verenigde Staten volgt) valt het verlies nog alleszins mee. Bovendien heeft olie inmiddels wat goedgemaakt van de verliezen en staan WTI- en Brent-olie dit jaar respectievelijk 17,5 en 14,5% in de plus. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het aandeel SBM Offshore dit jaar 11% koerswinst heeft geboekt.

Ik verwacht dat de olieprijs de opgaande lijn dit jaar zal vasthouden. Het aanbod van olie neemt af door productiebeperkingen van olieproducerende landen zowel binnen als buiten de OPEC. Tegelijkertijd stijgt de vraag naar olie al sinds 2016. Dat komt vooral door China, dat een steeds groter deel van de wereldvraag voor zijn rekening neemt. Terwijl olie afgelopen december bijna 13% aan waarde inleverde, groeide de Chinese olie-import in diezelfde maand juist met 30% (jaar-op-jaar). Hoewel tegenvallende groei een spelbreker zou kunnen zijn voor de vraag naar olie, laten recente macro-economische cijfers zien dat het heersende sentiment – waarschijnlijk ingegeven door de beurscorrecties – te negatief is.

Laatste schikking akkoord bevonden door Braziliaanse Vijfde Kamer
Op 1 september kondigde SBM Offshore aan dat het tot een laatste schikking was gekomen met de Braziliaanse autoriteiten. Daarmee liep de corruptieaffaire in Brazilië bijna ten einde. De finishvlag werd midden december gezwaaid toen de anti-corruptie-eenheid van het Braziliaanse parket, de Vijfde Kamer, ook akkoord gaf.

Orderboek groeit

Terug naar SBM Offshore, waar het orderboek sinds vorig jaar steeds beter gevuld raakt. Dat was in de jaren ervoor wel anders. Na 2014, het jaar dat de olieprijs een duikvlucht inzette die begon boven $100 per vat en begin 2016 eindigde onder de $30, hebben olieconcerns hun investeringsuitgaven drastisch teruggeschroefd. Maar met het opkrabbelen van de olieprijs zijn zij de portemonnee weer gaan trekken om de kloof tussen vraag en aanbod te dichten. Deze trend ziet SBM Offshore de komende jaren doorzetten, waardoor de vraag naar FPSO’s zal blijven toenemen.

Zo bestelde Exxon Mobil vorig jaar een tweede FPSO voor het Liza-project in de wateren voor de kust van Guyana. Daarbij werd gekozen voor het nieuwe Fast4WardTM-programma van SBM Offshore (zie kader). Naar verwachting zal deze FPSO, met een productiecapaciteit van 220.000 vaten olie per dag en een opslagcapaciteit van zo’n twee miljoen vaten olie, in 2020 in bedrijf worden gesteld. Door de grote exploratiesuccessen die Exxon Mobil in Guyana boekt, heeft de Amerikaanse oliereus aangekondigd een derde FSPO nodig te hebben. Hoewel er nog niks concreet is, lijkt SBM Offshore me een van de grote kanshebbers.

Corruptiezaak gesloten

Een andere positieve ontwikkeling is dat er in 2018 een einde kwam aan de slepende smeergeldaffaire in Brazilië. Eind juli werd al voor $299 mln geschikt met de Braziliaanse overheid en het Braziliaanse olieconcern Petrobras. In ruil daarvoor zouden laatstgenoemde partijen geen nieuwe rechtszaken meer tegen SBM Offshore aanspannen en kreeg de maritiem dienstverlener weer toegang tot de Braziliaanse markt. Een tweede en laatste schikking, ter waarde van nog eens $48 mln, volgde begin september.  Deze speciale anti-corruptie-eenheid van het Braziliaanse parket aanvaardde uiteindelijk medio december de overeenkomst, waarmee een gitzwarte bladzijde voor SBM Offshore definitief werd omgeslagen.

Resultaten verbeteren

Op 14 februari maakt SBM Offshore de jaarcijfers over 2018 bekend. Ik verwacht dat de resultatendoelstellingen voor 2018 zullen zijn behaald, met een totale omzet van zo’n $1,7 mrd en een winst van rond 750 mln. Het bedrijfsresultaat zou daarmee ruim 25% hoger uitvallen dan het jaar ervoor. Dat is exclusief de opbrengst van de verkoop van de FPSO Turritella, vorig jaar. Door die transactie zal de schuldpositie van SBM Offshore in 2018 flink zijn verbeterd, waar echter tegenover staat dat de omzet van de divisie Lease & Operate in 2018 zal zijn gedaald ten opzichte van 2017. Ik voorzie echter dat dit ruimschoots zal worden gecompenseerd door de verbeterde resultaten van de Turnkey-divisie.

Conclusie

SBM Offshore is als nichespeler uitstekend gepositioneerd om te profiteren van verder herstel in de olie- en gasindustrie, en van de stijgende vraag naar FPSO’s die de aanbodcapaciteit al overtreft. Dat SBM Offshore vanaf nu weer met een schone lei kan meedingen naar opdrachten in Brazilië is zeer gunstig. Het land is namelijk van oudsher goed voor de helft van de SBM’s totale omzet. Met het Fast4WardTM-programma heeft SBM Offshore de grootste troef in handen. Het revolutionaire concept is inmiddels de ontwerpfase ontgroeid en de interesse van klanten wordt steeds groter.

Verder laat SBM Offshore sterke kasstromen zien, vooral bij de divisie Lease & Operate die voor meer dan driekwart bijdraagt aan de totale opbrengsten. Daarbij heeft het management laten weten dat hogere kasstromen de komende jaren zullen worden aangewend om het dividend (voor 2018 geschat op $0,27 per aandeel) te laten groeien en zo prioriteit te geven aan aandeelhoudersrendement. Ik handhaaf dan ook mijn koopadvies en verwacht goede jaarresultaten.

Revolutionair programma
Het Fast4WardTM-programma zorgt voor een snellere bouw van FPSO’s, wat de levertijden reduceert. Daarnaast levert het project kostenbesparingen op en verbetert het de kwaliteit, productiviteit en veiligheid van FPSO’s. De conceptfase van dit revolutionaire programma begon in 2017. Exxon Mobil plaatste afgelopen zomer de eerste order en inmiddels is SBM Offshore op de SWS-werf in Shanghai begonnen met de bouw van een tweede Fast4WardTM-FPSO. Dat dit tweede platform wordt gebouwd zonder dat er al een koper voor is gevonden, tekent het vertrouwen van het bedrijf in positieve marktontwikkelingen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!