Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Advies Hein Praats, 24 jan 2019 12:00

Advies van de dag: Royal Dutch Shell

0 0 Leestijd ongeveer

Shell presenteert volgende week de jaarcijfers van 2018. Verwacht wordt dat de resultaten, ondanks een dip in de olieprijs in het vierde kwartaal, hun stijgende lijn voortzetten. We blikken alvast vooruit.

Beleggers in Shell beleven de laatste paar jaar prima tijden. Gemeten vanaf eind januari 2016, toen olie onder $30 noteerde, werd een koerswinst gerealiseerd van 50% (exclusief een gemiddeld dividendrendement van zo’n 6% per jaar). Dat tekent ook meteen Shells sterke afhankelijkheid van olie, hoewel de 15% daling in de koers van het aandeel afgelopen kwartaal nog alleszins meeviel vergeleken met de 40% val in de olieprijs.

Efficiëntere operatie

De oliegigant kan dergelijke fluctuaties dan ook beter doorstaan. Na de olieprijscrash tussen 2014 en 2016 saneerde Shell flink waardoor nu veel kostenefficiënter wordt geopereerd en de productiekosten van olie al bij een olieprijs van $50-55 per vat worden gedekt. Afgezet tegen de consensusverwachting van $74 (Brent) voor 2019 zou dat ruim marge bieden. Bovendien zal in de verdere toekomst de olieprijs door hogere vraag eerder toe- dan afnemen (zie kader).

Shell stootte minder renderende activiteiten af, en doet dat nog steeds, maar blijft tegelijkertijd wel strategisch verder investeren. Met uitbreidingen in China en Rusland wordt ingespeeld op de vraag vanuit groeimarkten en de recordinvestering in LNG Canada verzekert Shell ook in de toekomst van genoeg productie van vloeibaar gas.

Groenere plannen

Op het gebied van schone energie worden eveneens stappen gezet. Eind vorige maand vertelde directeur Maarten Wetselaar aan de Engelse krant The Guardian dat Shell de investeringen in duurzame energie vanaf 2020 zal verdubbelen naar jaarlijks $4 mrd. Met het bod dat Shell samen met PGGM wil uitbrengen op het groene Eneco lijkt de oliereus de daad hier bij het woord te voegen.

Qua resultaten verwacht ik dat Shell, ondanks de lagere olieprijs in het vierde kwartaal, in 2018 de resultaten van een jaar eerder overtreft met een winststijging in de orde van grootte van zo’n 38%. Door desinvesteringen zal de schuldgraad verder zijn gezakt waardoor er met stijgende kasstromen ook in de toekomst ruimte blijft voor gerichte investeringen, voltooiing van het aandeleninkoopprogramma van in totaal $25 mrd tegen eind 2020 en het blijven uitkeren van vorstelijke dividenden. In afwachting van gedegen jaarcijfers handhaaf ik mijn koopadvies.

Vraag naar olie blijft groeien
Bijna alle onderzoek wijst uit dat de vraag naar olie de komende decennia blijft toenemen. Daaraan liggen verschillende trends ten grondslag. De wereldbevolking groeit en zal voorlopig blijven groeien. De aarde telt momenteel 7,7 miljard mensen. Dat zullen er volgens de laatste voorspellingen van de VN in 2050 bijna 10 miljard zijn. Mede door die bevolkingsgroei is de verwachting dat het aantal voertuigen tegen die tijd zal zijn verdubbeld. Daarnaast zal voor miljoenen mensen ook de levensstandaard omhoog gaan waardoor het energieverbruik toeneemt. De Energy Information Administration (EIA) verwacht hierin een toename van 28% tegen 2040 (gemeten vanaf 2015). Met het oog op het reduceren van de CO2-uitstoot zal duurzame energie hierbij ook een steeds belangrijkere plaats innemen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!